Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/7
ANNONS ▼

Hög hyra och låg beläggning

Varbergs kommun fick vända sig till den privata marknaden för att hitta bostäder till nyanlända. Bland annat hyr kommunen gamla Kärra-affären för 285 000 kronor i månaden. "Det är för mycket pengar, även för kungen och drottningen", säger en närboende

Under 2017 anvisades 227 personer till Varberg. Det är personer med uppehållstillstånd som ska etablera sig i det svenska samhället. 
De flesta nyanlända får ett statligt etableringsstöd för att kunna betala hyran som kommunen ordnar fram. 

Under 2016 vädjade Varbergs kommun i alla möjliga sammanhang efter bostäder till nyanlända. Hyran fick inte vara för hög, eftersom den skulle täckas med bidrag, det så kallade etableringsstödet. 
Varbergs kommun tecknade under hösten 2016 flera hyreskontrakt för genomgångsbostäder. Majoriteten av dem är knappt halvfulla, visar en granskning som Hallands Nyheter har gjort. 
Hyresräkningen dimpar ner hos skattebetalarna varje månad och kommer så att göra i flera år. Kommunen har tecknat fleråriga hyreskontrakt för tiotalsmiljoner.
I Kärra betalar Varbergs kommun 285 000 kronor i månaden för en fastighet med 17 platser. 13 av platserna står i dag tomma. 
Kontraktet började gälla från november 2016 och löper fram till mitten av augusti 2021. 

Kommundirektör Carl Bartler, som har undertecknat kontrakten tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M), berättar att hyresavtalen har varit uppe för diskussion i kommunstyrelsens arbetsutskott. 
– Vi har bedömt att det är rimliga kostnader för att gå in i avtalsförhållanden. Sen är det så att kostnaderna som vi har överstiger de möjliga intäkter som vi kan få via hyrorna. 
– Så det blir ett ekonomiskt underskott för oss, så det är långt ifrån en affärsmöjlighet att hyra ut bostäderna. 
– Men vi kan konstatera att det är ett ansvar som kommunen har att ta emot de anvisade. Vi ska vara behjälpliga med bostäder om de inte kan ordna det på egen hand. Då har det här varit den framkomliga lösningen, säger Carl Bartler. 

HN har varit i kontakt med en boende i Kärra som blir upprörd när han får reda på att Varbergs kommun hyr en fastighet på orten för 285 000 kronor i månaden. 
– Jag ifrågasätter den högsta tjänstemannen och den högsta politikerns verklighetsuppfattning. Det går inte att gödsla med pengarna. Teckna man den här typen av avtal så lever man inte i vår verklighet.
– Ska kommuncheferna sitta och teckna den här typen av avtal med våra skattepengar i fortsättningen, så vet jag inte om jag vill bo kvar i Varbergs kommun, men det kanske inte är bättre någon annanstans heller, säger mannen, och menar på att 28000 kronor i månaden vore en mer rimlig hyra. 

Hyrsvärd för fastigheten är Nordsand Invest AB, som ägs av Per-Anders Krefors. Han köpte fastigheten 2010 för drygt 3,1 miljoner kronor. 
Hur kom du fram till en hyresnivå på 285 000 kronor i månaden?
– Om man gör ett avtal så gör man det med två parter. Kommunen är nöjd och det är väl det bästa. Jag har haft företag som har hyrt här innan och jag tycker inte att hyresnivån är orimlig.  
– Du ska veta att det är inte bara intäkter, det är kostnader för mig också. Huset är fullt möblerat i rum och lägenheter.  
Är det här din bästa affär någonsin?
– Nej, nej, absolut inte. 
Fanns det många spekulanter som ville hyra fastigheten för 285 000 kronor i månaden?
– Ja, det måste jag säga. 
De stod i kö?
– Kö ska jag inte säga, men det fanns intressenter.Karin Perols, integrationsexpert på Sveriges Kommuner och Landsting, säger att merparten av kommunerna klarar av sitt åtagande av nyanlända. 
Men till vilka kostnader finns det ingen sammanställning på och det finns inga regler för hur mycket det får kosta.
Kungsbacka kommun har köpt in modulhus för omkring 60-70 miljoner kronor. Hyreskalkylen är på 30 år med en hyra på 5 600 kronor för de nyanlända. 

FAKTA: Så mycket kostar boendena
Bostad    Hyra    kontraktet upphör    Kapacitet:         Just nu:   
Solbacken    162000 kr/mån    2018-12-31    20 platser         18
Limabacka    167 000 kr/mån    12 månader    32                       4                         inflytt pågår
Eja Märtas    215 000 kr/mån    2018-12-31    29-50                 20                       inflytt pågår
Kärravägen    285 000 kr/mån    2021-08-14    17                       4                         inflytt pågår
Västervägen    100 000    2021-12-31 (9 månaders uppsägningstid) 12     6                         inflytt pågår


Enligt kommunen ändras ständigt antal boende på grund av inflytt och utflytt. I år har kommunen bosatt 101 anvisade personer. 116 är kvar för resterande året. 
Kommunen klarar att bosätta ensamhushållen, men uppger att det är brist för lägenheter till barnfamiljer. 

En anvisad person som deltar i etableringen får betala 5 700 kronor i månaden. I de fall familjer bor i lägenhet på genomgångsboende betalar de 7 000 kronor i månaden. 
Etableringsersättningen är 308 kronor per dag, fem dagar i veckan. Den som har barn som bor hemma kan ha rätt till etableringstillägg.  Ersättningen är 800 kronor för varje barn som inte har fyllt 11 år och 1500 kronor för varje barn som har fyllt 11 år.
Det finns även en möjlighet att söka bostadsersättning för den som bor ensam. 

Källa: Varbergs kommun, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan. 

MEST LÄST