Katarina Erlingson: Dags visa ledarskap gällande sjukhusfrågan

Att bygga ett nytt sjukhus eller renovera de gamla, det är frågan för de halländska regionpolitikerna. Det är svåra frågor som kollegor runtom i landet brottats med under senare år. Storsjukhus byggdes på 60- och 70-talen och de behöver alla genomgående renoveringar eller ersättas med nybyggen.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Att försöka mörka dessa komplicerade frågor, som regionledningen med Mikaela Waltersson (M) i spetsen försökt göra, är helt fel väg att gå och dessutom både moraliskt och demokratiskt tvivelaktigt. Visst är det känsliga frågor som lätt skapar bypolitik, men att bygga nya sjukhus innebär stora kostnader som kan påverka skattebetalarna både på kort och på lång sikt. Därför måste frågan diskuteras öppet och med eftertänksamhet.

Mikaela Waltersson borde visa ledarskap, backa bandet och tillsätta en politisk styrgrupp som öppet diskuterar och redovisar olika alternativ. Antingen det är valår eller inte. Eller kanske just därför, för att desarmera för de partier som kan frestas att göra sjukhusfrågan till en valfråga. Det är alldeles för komplext för att nedgraderas till var sjukhusbyggnaderna ska lokaliseras.

ANNONS

Först och främst bör vårdens innehåll diskuteras. Och var hallänningarna kan få bästa tänkbara vård, där ordet "var" lika gärna kan vara hemma som i en enorm tegelbyggnad. Det som lätt glöms bort i en infekterad debatt är att vården har utvecklats mycket under åren. Det som tidigare krävde sjukhusvård i flera dagar eller veckor kan i dag i många fall utföras över dagen. Eftervården kan ofta ske hemma.

Det är förstås självklart att kommunstyrelsens ordförande i respektive hallandskommun gärna ser att det är så nära som möjligt till akutsjukhuset. Men vården i dag bör i möjligaste mån ges extremt nära patienterna, men när det handlar om att få bästa möjliga högkvalificerad vård måste man kunna åka några mil. Avstånden i Halland är korta, men hallänningarna är tyvärr bortskämda i det avseendet.

Kanske är det ett enda stort sjukhus som ska finnas, kanske ska man bygga nytt på sjukhusområdena i Varberg och Halmstad, kanske ska de nuvarande sjukhusen "bara" renoveras. Det sistnämnda är nästan det mest komplicerade eftersom den ordinarie vården måste skötas samtidigt. Borrande i väggar är inget man önskar sig som allvarligt sjuk.

Förslaget att bygga nytt på de stora parkeringsytor som finns i Halmstad är väl värt att undersöka närmare. Samma sak borde analyseras även i Varberg även om ytorna där är mindre.

ANNONS

Det viktigaste är att regionpolitikerna i Halland börjar om i arbetet och försöker vara så transparenta som möjligt. Arbetet är viktigt och måste få ta den tid som behövs. Genom öppenhet kan invånarna få ökad kunskap om att ett sjukhus inte står för samma sak som det gjorde för femtio år sen. Utvecklingen går fort, både i själva vården och för byggandet, den lärdomen kan lätt dras från sjukhusbyggen i andra delar av landet. Därför behövs mindre bypolitik och en stor samsyn mellan partierna i Region Halland. Dags att visa tydligt ledarskap för det, Mikaela Waltersson.

Läs mer: Så löser andra regioner sjukhusfrågan

Läs mer: Halmstad och Varberg riskerar mista akutsjukhus

Läs mer: Skamligt av politiker att mörka om sjukhus

Läs mer: Varning för vråldyrt sjukhusbygge i Varberg

Läs mer: Här är alternativet till att bygga nytt sjukhus

ANNONS