Bylinebild Jörgen Warborn
Bylinebild Jörgen Warborn Bild: Annika Karlbom

Nolltillväxt vore katastrof för klimatet

Något historien lärt oss är att stagnerande tillväxt är dåligt både för människor och miljö.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Sveriges viktigaste bidrag i klimatkampen gjorde vi redan på 70-talet. Då bestämde vi oss för att på kort tid bygga ut kärnkraften. Utan den hade vi fortfarande eldat kol i Sverige. Lyckligtvis fanns det kloka politiker och framsynta företagsledare som såg till att resultatet blev ett annat. Idag är Sverige nästan ensamt i världen med en CO2-fri elproduktion.

Den här bilden är svår att känna igen när man lyssnar på klimatdebatten idag. Där framställs ofta Sverige i allmänhet, och svenska företag i synnerhet, som riktiga klimatbovar. Men hur ser det ut egentligen? Faktum är att näringslivet i Sverige ligger i världens absoluta framkant när det gäller att kombinera tillväxt och klimatansvar. Sedan 70-talet har Sverige halverat sina koldioxidutsläpp samtidigt som vi blivit två miljoner fler och mer än fördubblat vårt BNP. Minskningen av Sveriges klimatavtryck hade aldrig varit möjlig utan tillväxt eller utan innovativa företag.

ANNONS

I Luleå har SSAB utvecklat en process för att tillverka stål utan kol. Inom några år blir de först i världen att omsätta den i stor skala. I Lysekil tillverkar Preem världens CO2-snålaste bensin. I Helsingborg har ForSea sjösatt världens första eldrivna färja och i Skellefteå kommer snart en av världens största batterifabriker att stå redo för att genomföra omställningen av fordonsflottan. Utan ett konkurrenskraftigt svenskt näringsliv hade inget av detta varit möjligt.

Något historien lärt oss är att stagnerande tillväxt är dåligt både för människor och miljö. Få skulle nog framställa antikapitalistiska Sovjetunionen eller kommunistiska Venezuela som förebilder när det gäller klimatarbete. I fattigdomens spår finns varken vilja eller resurser att prioritera klimatet.

Alla de som imponeras och inspireras av kraften i den globala klimatrörelsen borde vara noga med att lära av historien och hålla sig till fakta. Klimatfrågan är alldeles för viktig för att hanteras med känslomässig plakatpolitik.

Vad som behövs nu är istället fokus på de riktiga knäckfrågorna. Hur ser vi till att fler länder tar samma beslut om sin energipolitik som Sverige gjorde redan på 70-talet? Hur ser vi till att utsläpp kostar lika oavsett var det sker? Och hur kan vi skapa ännu bättre förutsättningar för svenska företag att utveckla morgondagens smarta och gröna produkter?

ANNONS

Sveriges roll i klimatkampen kan inte vara att strypa vår egen tillväxt och straffa ut vårt näringsliv. Det exemplet kommer ingen vilja följa. Det är med mer forskning, bättre innovationer och starkare tillväxt som vi kan bli förebilden som andra länder vill följa efter. Nolltillväxt vore katastrof för klimatet.

Jörgen Warborn…

EU-parlamentariker (M)

ANNONS