Zulmirs bok extra aktuell

Falkenbergaren Zulmir Bečević får Hallands Nyheters kulturstipendium för 2014: "För en skruvad och skrämmande framtidsskildring om främlingsfientlighet, utgiven när den som mest behövs".

ANNONS
|

Zulmir Bečevics tredje roman "Avblattefieringsprocessen" har hyllats i flera tidningar och HN:s recensent Camilla Jönsson utnämnde den till "en av årets viktigaste böcker".

- Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte brydde mig om mottagandet. Det är kul med bra recensioner eftersom det ger böckerna en större läsekrets och även spännande och roligt att få mejl från vanliga läsare, särskilt ungdomar som har påverkats, säger Zulmir när vi tar en kopp kaffe i köket i Skrea.

32-åringen som flydde med sina föräldrar från kriget i dåvarande Jugoslavien som tioåring är i dag universitetsadjunkt på institutionen för socialt arbete i Göteborg. På sin födelsedag den 31 januari ska han lämna in sin doktorsavhandling om barns livsberättelser på HVB-hem, efter problem med exempelvis missbruk och självskadebeteende.

ANNONS

Just nu finns ingen tid till skönlitterärt skapande.

- Jag började skriva för att ventilera mina egna tankar om rasism. Efter andra boken (Augustprisnominerade "Svenhammeds journaler") trodde jag att jag var klar, men det ämnet är så starkt närvarande överallt, att jag hade svårt att låta bli.

Den nya boken påbörjades långt före Sverigedemokraternas framgångar i EU-valet och Riksdagsvalet, med minskad invandring som viktigaste fråga.

- Projektet har legat och puttrat och vuxit fram lågintensivt sedan 2010. I botten finns idén om att förändra någon och där logiken tar slut, börjar det absurda, säger Zulmir, som är öppen med att han flörtar med Kafkas klassiker "Processen".

- Min ambition är att ifrågasätta förenklingar, kategoriseringar och uppdelningar av människor. Alla får identifiera sig med det de vill, men det blir problem när idén om nationell tillhörighet fungerar som en bedömningsgrund för hur någon är.

Huvudperson i "Avblattefieringsprocessen" är 15-årige Alen, som är född i Sverige, men inte betraktas som svensk av det styrande partiet. Hans pappa är nämligen från Bosnien. Alen tvingas utföra olika förnedrande aktiviteter i syfte att passa in när en slags etnisk, kulturell rensning görs i det främlingsfientliga samhället.

Absurt var ordet och Zulmir kallar romanen både sjuk och konstig, men påminner samtidigt om när SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson för sju år sedan sa att Zlatan Ibrahimovics attityd inte kändes svensk och att "Han har ett kroppsspråk och ett språk i allmänhet som inte jag uppfattar som direkt svenskt".

ANNONS

- Boken är en drift med rasistiska strömningar, men förankrad i en verklighet som känns absurd. Vart är vi på väg? Man skrattar, men skrattet sätter sig i halsen…

Med två små döttrar har Zulmir ibland svårt att skriva hemma, men då sätter han sig hos sina föräldrar.

- Jag har en grov skiss i huvudet och antecknar som en dåre, men det är viktigt att lita på magkänslan och infallen. Mina egna erfarenheter var råmaterial till Alens pappas dagbok, om flykten och rotlösheten. Men en del av mig finns i fosterpappan Sten också, som vill bli författare.

Efter att ha testat olika rutiner vet Zulmir att han skriver bäst på förmiddagen.

- Ja, jag går upp tidigt och pangar på så mycket som möjligt i sex-sju timmar, utan att surfa runt eller kolla mejl, tv och tidningen.

Gitarren rör han sällan numera, men när hjärnan behöver rensas tar han en rejäl löprunda.

Zulmir Bečevics - debutroman "Resan som började med ett slut" kom 2006 och utspelar sig bland ungdomar på en flyktingförläggning. Samma år tog han en magisterexamen i statsvetenskap.

- Jag kanske inte ser ut som folk i allmänhet föreställer sig en typisk författare eller föreläsare, men invandrarskapet hade aldrig kopplats på samma sätt till någon från USA eller Australien, påpekar han

ANNONS

En intressant diskussion gör alltid att tiden flyger fram och plötsligt tränger sig vardagen på.

Äldsta dottern ska till simskolan och Zulmir får skynda sig ut till bilen.

Vad hans nästa roman ska handla om återstår att se.

Läs även om den andra kulturpristagaren 2014 Jessica Heribertsson

Född: 31/1 1982 i Orasje - i Bosnien-Hercegovina - (dåvarande Jugoslavien).

Bor: hus i Falkenberg.

Familj: sambon Sabina - och två små döttrar.

Utbildning: doktorerar vid institutionen Tema barn 8/5.

Yrke: universitetsadjunkt och författare. Har skrivit romanerna "Resan som började med ett slut" (2006), "Svenhammeds journaler" (2009) och "Avblattefieringsprocessen" (2014).

Aktuell: får ett av Hallands Nyheters två kulturstipendium för 2014, på 15 000 kr.

ANNONS