Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Föll för fiolen. Julia Frölich spelar flera instrument men tycker det är roligast med fiol. ”Helst skulle jag vilja bli riksspelman”, säger det nioåriga charmtrollet som bor i Skene men tillbringar stor del av sommaren vid havet i Stråvalla.

Webb-TV: Hör charmtrollet Julia spela fiol

När Julia Frölich tar fram fiolen tappar alla hakan. Hon är bara nio år men fixar nästan vilken låt som helst. Att hon samtidigt är ett litet charmtroll gör inte saken sämre.

Hon är från Skene men Julia ses och hörs ofta i Halland, speciellt runt Varberg och Falkenberg, så här års. Pappa Göte Frölich köpte redan för drygt 20 år sedan en gammal nedlagd banvaktstuga i Stråvalla där familjen tillbringar en stor del av sommaren.

Själv gör inte Julia någon stor sak av att hon betraktas som ett underbarn. När vi träffar henne i den vackert belägna banvaktstugan från 1896, med havet och Vendelsöfjorden alldeles inpå knuten, är hon mest upptagen med att leta efter sin bortsprungna katt. Tårarna är inte långt borta när hon med en ask leverpastej som lockbete kutar runt i omgivningarna och ropar ”Siri”.

Efter en stund kommer Julia tillbaka, strålande glad och med katten i ett ömt famntag.

– Siri var långt där borta, säger hon och pekar mot ett område bortom tomtgränsen.

Juli a har spelat fiol sedan hon var fem år. Då tog pappa Göte med sig henne till Borås för att hon skulle få testa Suzuki-metoden. Läraren Lars Magnusson kunde snabbt konstatera att hon var en talang långt utöver det vanliga.

– Efter bara någon lektion sade läraren att det fanns ett problem bara, nämligen att Julia snart skulle gå förbi de flesta andra eleverna, berättar Göte Frölich med berättigad stolthet.

Lärarens förutsägelse var helt riktig och i dag spelar Julia för bland andra Tobias Granmo som till vardags är violinlärare på Musikhögskolan i Göteborg. I folkmusik är Sabina Henriksson från Borås hennes lärare och spelkompis. Fast någon träningsnarkoman är Julia knappast. En kvart om dagen med fiolen tycker hon räcker.

– Julia vill att musiken ska lekas fram, åtminstone än så länge, och det är precis vad jag också tycker. Jag vill inte tjata på henne att hon ska träna mer, menar Göte.

Underbarn är ett begrepp som ställer nästan omänskliga krav men nog får Julia betraktas som något av ett sådant. Hon har näst intill absolut gehör och plockar med lätthet ut vilken melodi som helst på sin fiol. Och får hon för sig att i stället spela en understämma eller överstämma så grejar hon det också.

Dessutom spelar hon trumpet för Arne Bäckvall, piano, gitarr, cello, flöjt, durspel och ibland även kyrkorgel för Ingvar Gerhardsson som är kantor i Skene. Fiolen är dock huvudinstrumentet.

– Jo, det är nog roligast att spela i alla fall och helst skulle jag vilja bli riksspelman, säger hon efter en stunds betänketid.

Folkmusik är också det hon tycker är roligast att spela. Här är melodierna ofta svåra och kluriga men det vållar henne inga problem. Ibland spelar hon tillsammans med Sibbarps spelmanslag där flera av medlemmarna för länge sedan passerat pensionsstrecket. Falkenbergaren Calle Persson och hans medmusikanter är andra spelkompisar som Julia då och då stämmer upp sin fiol med.

Fiolen har Julia nästan alltid med. Hon är inte nödbedd när vi ber henne spela och i rask följd får vi får höra så skilda smakprov som Hambo om bakfoten, Den blomstertid nu kommer, Czardas och La Voix. Med klockren röst sjunger hon också med i den kända popoperalåten från årets svenska melodifestival. Av bara farten tar hon även fiolintrot till Alexander Rybaks vinnarlåt Fairytale. När HN:s reporter klämmer ur sig en ton som han inte har en aning om vilken den är konstaterar Julia snabbt:

– Det är ett e!

Därefter knäpper hon på fiolens e-sträng för att förvissa sig om att hon har rätt. Och visst har hon det.

Julia brukar vara med på spelmansstämmor och liknande och uppträder också i kyrkliga sammanhang. Att spela på allmänna platser som torg och liknande tycker hon också är kul.

Då och då ses hon på Varbergs torg med sin fiol och ibland har hon även med sig rockringen som hon låter snurra runt midjan samtidigt som hon spelar. Nästan alla stannar till och förundras och många lägger en slant eller sedel i fiollådan innan de knallar vidare.

– Senast Julia spelade på torget låg det så pass med pengar i fiollådan att det räckte till att köpa Michael Jacksons samlingsalbum, berättar Göte Frölich.

En del menar att Göte matchar sin enda dotter för hårt. Själv tycker han inte det. Han försäkrar att han direkt märker om Julia tycker det är tråkigt att spela eller om hon visar tecken på att vara less.

– Julia skulle aldrig ställa upp på något som hon inte tycker är roligt. Hon gillar utmaningar med snabba och krångliga låtar, då får hon sin spelglädje uppfylld. Jag är övertygad om att det finns många som är lika duktiga som hon men som tyvärr aldrig får chansen eftersom ingen backar upp eller uppmuntrar dem. Julia har talangen och jag vill ge henne chansen.