Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Vill ha trottoarer och bra täckning i Fridhemsberg

Folk i Fridhemsberg är missnöjda med två saker. Dels att det saknas trottoarer och cykelbanor utmed 154:an genom samhället och dels den dåliga täckningen i Telias mobiltelefonnät.

Nyligen skickades två namnlistor till kommunen i ärendet. Från föreningen Fridhemsgården som driver samlingslokalen på orten.

På den ena listan krävs att Vägverket/kommunen bygger trottoarer och cykelbanor på båda sidor utmed väg 154 genom Fridhemsberg. Nu finns varken trottoar eller cykelbana på någon sida.

– Det finns en gammal cykelled från Älvsered till Ullared. Men den följer gamla banvallen som i stort sett följer Högvadsån och där bor ingen. Däremot har vi ett nytt bostadsområde med rätt många villor där det bor unga familjer, berättar Ingvar Lund som är sekreterare i föreningen Fridhemsgården.

– Barnen som ska till skolan får gå eller cykla från ner till gamla affären där skolbussarna stannar. Unga mödrar med barnvagnar ska också samsas med trafiken på 154:an. Det är rätt mycket trafik till Gekås, Falkenberg och Varberg som passerar. Ofta husvagnar och andra breda fordon.

Hastigheten genom samhället är begränsad till 50 km/h men enligt Ingvar Lund är det många trafikanter som kör fortare.

– De flesta uppfattar nog inte att det är 50. Jag tror att man skärper till sig om det finns trottoarer på bägge sidor och upptäcker att det är ett samhälle man kör igenom. Nu verkar det som att många inte förstår det.

Med skrivelsen vill föreningen uppmärksamma kommunen och Vägverket på problemet.

Den andra skrivelsen tar upp problemet med dålig täckning i Telias mobiltelefonnät för GSM.

Det är väl Telias ansvar och inte kommunens?

– Jo, men man får trycka på från olika håll. Det är samma problem i hela området nordöst om Ullared, kan man säga. Men vi har det nog värre här som är skuggade av höga berg runt omkring samhället.

– Jag har fått svar från kommunen att de inte bryr sig eftersom man gått in i ett projekt att de ska utveckla bredband istället. De hänvisar till att det är Telias problem.

Vad säger Telia då?

– Jag har tjatat på dem länge om det här. Beskedet jag fått är att det finns ett system i en mast ovanför Fridhemsberg som ägs av 3 och om de släpper in Telia på samma sätt som Telia släpper in andra i sina master är det inga problem. Men 3 vill inte släppa in Telia. Att de inte kan samsas drabbar oss som bor här där de flesta har GSM. Inte minst hantverkarna.

- Alla telebolagen som kommit efter Telia har gjort punktgrejer med satsningar på skidorter och liknande. Men mellan dem täcker de inte.

De orter som inte är kommersiellt intressanta?

– Precis.