Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Varnar för bärbara datorer till skolelever

Enligt journalisten Mona Nilsson kan Falkenbergselevernas dalande betyg bero på strålningen från elevernas datorer. Hon är kritisk till att även Varbergs elever nu ska få bärbara datorer.

Mona Nilsson, som är uppvuxen i Falkenberg, har ägnat åtta år åt frågan om riskerna med trådlös kommunikation. Hon anser att strålningen från mobiltelefoner, 3G-master och bärbara datorer innebär en allvarlig hälsorisk, och hänvisar till att flera forskningsrapporter och läkare drar denna slutsats.

I Falkenberg har skolbetygen dalat efter att eleverna fått bärbara datorer.

Mona har en förklaring.

– Jag kan inte säga att det beror på strålningen, men det är en möjlig orsak. Mikrovågsstrålning från trådlösa nätverk påverkar centrala nervsystemet, vilket kan leda till sämre inlärningsförmåga, koncentration och minne. På längre sikt kan effekterna bli cancer, säger hon.

Även i Varberg ska elever från och med årskurs sex få egna, bärbara datorer med start nästa år. Mona kallar satsningen för vansinnig, och framhåller att barn är extra känsliga för strålningen.

– Det är hårresande att politikerna inte följer upp hur eleverna i Falkenberg mår, utan helt nonchalerar denna aspekt. Jag rekommenderar dem att studera frågan kritiskt, och inte lita på myndigheterna, säger hon.

Mona anser att sanningen om riskerna med trådlös nätverksstrålning mörkas av Socialstyrelsen och Strålsäkerhetsmyndigheten.

– Det här är industrier som anses vara viktiga för Sverige, som Sony Ericsson och Telia Sonera. De är viktigare än medborgarnas hälsa. Om sanningen kom fram skulle det innebära stora ekonomiska förluster för företagen.

– Journalister har inte möjlighet att se igenom spelet som pågår. I dag är det bara jag i hela Sverige som kritiskt granskar myndigheterna i denna fråga.

Menar du att myndigheterna med öppna ögon ignorerar att människors liv och hälsa står på spel?

– Ja, de vet mycket väl att människor skadas, det finns det omfattande vittnesmål och forskning som visar.

Hur ser du på all den forskning som visar att det inte finns några allvarliga risker med strålningen?

– Det är en vedertagen strategi att redovisa forskning som gynnar den egna industrin. Man köper forskningsresultat, och detta är inget nytt. Tobaksindustrin gjorde det i många år.

Men alla kan väl inte vara köpta?

– Det handlar om ett expertmonopol. Myndigheterna anlitar en liten klick experter som inte är objektiva utan har gemensamma intressen med industrin, som får uttala sig år efter år. De kritiska bjuds inte in.

Vad hoppas du på med dina böcker och föredrag?

– Att rädda liv. Vi kommer att se en tsunami av hjärntumörer och andra skador om vi inte begränsar användandet av trådlösa nätverk.