Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bagaren Emma Berglund drar kunder till Verket i Varberg. Foto: Frida Johansson

Varbergsbagaren Emma skrider till Verket

Bagaren Emma Berglund ser sitt bakande som ett hantverk. Allt ska göras från grunden, utan tillsatser. Efter 20 år runt om i Sverige har hon hittat hem till Varberg igen och på Verkets bageri har hon redan hunnit få stammisar.

I samband med Kanelbullens dag i oktober öppnade lunchrestaurangen Verket i Varberg upp ett eget bageri. En av matsalarna hade då renoverats och gett plats för en stenugn, bakbord och en degmaskin.

– Det är ett väldigt enkelt litet hantverksbageri som jag än så länge sköter själv. Det är roligt för jag har flera kunder som följt efter från ett bageri där jag jobbade innan, så vi har haft en bra start, säger Emma Berglund.

Populärt müslibröd

Verkets bageri har öppet tisdag till lördag från klockan åtta på morgonen. När det öppnar har Emma fokuserat på att baka bröd och bakverk som passar till frukosten.

– Vi har ett müslibröd som stammisarna ofta frågar efter och så är vårt danska rågbröd populärt. Annars varierar jag mig och bakar olika bröd, desserter och bakverk, det skiljer sig från dag till dag, förklarar hon.

Läs mer om Verket – klicka här

Till skillnad från ett klassiskt bageri så sprider Emma ut sitt bakande under dagen.

– Jag kliver inte upp mitt i natten utan det poppar upp lite grejer i disken allt eftersom. Har man tur kan man tajma in lite nybakta bullar mitt på dagen.

Emma Berglund använder inga tillsatser i sina bakverk.

"Allt med mina egna händer"

Det viktigaste för Emma Berglund och Verket är dock att undvika onödiga tillsatser som blivit allt vanligare i fabriksbakat bröd. Hon använder till exempel närproducerat mjöl från Limabacka Kvarn och smör i stället för margarin.

– Det är både sundare och smakar bättre. Ta hallongrottorna som exempel. Folk är kanske vana vid att köpa en låda i en livsmedelsaffär, men att äta våra är något helt annat, både konsistensen och smaken vi får till av smör och hemkokt sylt, säger hon och fortsätter:

– Det finns en yrkesstolthet som byggts upp under åren och jag utmanas av att baka allt från grunden. Jag vill göra allt med mina egna händer, det är viktigt för mig.

Bröllopstårtor och catering

För Verkets bageri väntar nu den första sommaren. Som en del i detta satsar Emma och de andra restaurangerna inom Varbergsgruppen på att leverera mat och bakverk till alla sorters festligheter.

– Allt från bröllopstårtor till catering där många munnar ska mättas. Men jag hoppas också att många svänger förbi oss för att köpa mackor och annat på väg till stranden. Vi är lättillgängliga, säger hon och påpekar att Verket inte påverkas av det omfattande arbetet med Varbergstunneln.

Bakskola för barn

Ett populärt inslag i Verkets verksamhet har blivit den mat- och bakskola för barn som man satsat på ett tag. Nyligen hade Emma och kockarna 20 barn på plats som både lagade mat och bakade, för att sedan servera föräldrarna.

– Det har blivit jättepopulärt och är säkert ganska unikt. Jag känner inte till så många andra restauranger som ger massa barn plats i köket. Nu blir det en paus men i september kör vi igång igen och det ser jag fram emot, det har verkligen varit jättekul.