Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bagaren Glenn Johansson och bageriansvariga Martina Wennberg med några av alla nybakta plåtar brysselkex.
Bagaren Glenn Johansson och bageriansvariga Martina Wennberg med några av alla nybakta plåtar brysselkex.

Varbergarna återvänder alltid till småkakorna

Finska pinnar. Kolakakor. Och den moderna sorten drömmar med citron och vallmofrön. Det är de trygga, välkända smakerna som varbergarna återvänder till. Doften möter dig redan när du går in genom stora entrén. Och just den här förmiddagen har det bakats brysselkex.

Doften av nybakta kakor går att spåra till avdelningen längst in i den stora Coop-butiken i Varberg. Här arbetar ett tiotal personer sju dagar i veckan, året om, för att leverera färskt bröd och nybakta kakor till varbergarna.

Bakom glasrutorna trängs nybakta limpor, frallor och småbröd med vackra kondiskakor och muffins.

– En stor del av sortimentet känner du igen från dag till dag, men så bakar vi ju en hel del säsongsbetonat också, som äppelkaka under höstmånaderna, till exempel, säger Martina Wennberg som är bageriansvarig.

Bagaren Glenn Johansson och hans kollegor ser till att hyllan med småkakor alltid är påfylld. För de går åt som smör i solsken.
Bagaren Glenn Johansson och hans kollegor ser till att hyllan med småkakor alltid är påfylld. För de går åt som smör i solsken.

Avdelningen Bröd & Bageri får ofta förfrågningar om samarbeten med övriga delar av Stora Coop: Caféköket, förstås, som under den senaste månaden har erbjudit soppa med färskt bröd. Även i kallskänken kommer brödet från Coops eget bageri.

– Det är alltid kul att hitta på nya idéer tillsammans med de andra avdelningarna, säger bagaren Glenn Johansson.

Sju sorters kakor

En trend som håller i sig år efter år är varbergarnas kärlek till småkakorna. De trygga, välkända smakerna som många minns från barndomen. Martina och Glenn har hört flera kunder beskriva dem som ”nästan hembakt”

– Jag hörde nån som sa att hon slutat baka, för våra är precis lika goda. Och det går ju fortare att köpa, skrattar Martina Wennberg.

Glenn Johansson fyller på med nybakta kakor flera gånger i veckan. För de går åt fort, oavsett vecka och årstid.

– På sommaren går det åt mycket av precis allting. Folk vill ju ha färdiga mackor och bullar och muffins på stranden. Men småkakorna går åt även då, säger Glenn Johansson.

Annars är det surdegsbrödet som är hans paradgren. Och pizzadegen, som sedan en tid tillbaka går att köpa fredag till söndag i bageriet. Degen säljs i små burkar och har blivit populär under fredagseftermiddagarna, tillsammans med vitlöksbrödet som alltid verkar fresta människor just i slutet av arbetsveckan.

– Det märks att dofterna kan locka folk som kanske inte hade tänkt köpa bröd alls. Många tycker ju att det ser inbjudande ut när de går förbi, säger bageriansvariga Martina Wennberg.

Om vi återgår till småkakorna då - är det någon särskild dag eller tid på året som ni säljer fler småkakor än annars?

– Nej, just kakorna verkar folk alltid vilja ha, oavsett om det är hemma i köket på vintern, på stranden i sommarvärmen eller i husvagnen, för den delen. Just nu är det kolakakor, havrekakor och finska pinnar som folk frågar efter, säger Glenn Johansson.