Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vanligt byta politik mot lobbyism

Mer än var tredje politiker och politiskt tillsatta tjänstemän som lämnat riksdagen och regeringskansliet de senaste drygt sex åren har övergått till lobbyverksamhet.37 procent av de 266 personer som slutat börjat arbeta med att påverka politiker och makthavare, enligt en genomgång som Aftonbladet har gjort.

I Sverige saknas reglering av lobbyverksamheten. Byråerna behöver inte redovisa sina kundregister och det finns inga lagar som reglerar umgänget mellan lobbyister och politiker och tjänstemän.

Så sent som i förra veckan avslog riksdagen ett förslag från Miljöpartiet (MP hade stöd av Vänsterpartiet) om att be regeringen utreda lobbying och dess inverkan på politiken. Peter Eriksson, miljöpartist och ordförande i riksdagens konstitutionsutskott (KU) lyckades inte övertyga majoriteten.

- Vi vill ha en bred utredning om vad lobbyismen har för effekter. Det är ingen som har riktigt koll på det, säger Eriksson som hävdar att systemet för att påverka politiken har förändrats mycket och växt till en industri under de senaste decennierna. - I dag är engagemanget i folkrörelser mycket mindre och i stället vänder sig företag och organisationer till professionella lobbyister, säger han.

Han understryker att lobbying inte behöver vara negativt, men det borde ske under mer öppna former.

- Det blir ofta anonymt. Man vet inte alltid vem som är avsändaren eller producenten bakom en massa saker, säger Eriksson.

En tanke som har stötts och blötts är ett register för lobbyister. Men det har ansetts, bland annat av Demokratiutredningen för 13 år sedan, vara en dålig idé eftersom det kunde gynna de mest organiserade och resursstarka firmorna och stänga ute andra.