Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Vad vill S göra med kärnkraften?

Socialdemokraterna måste ge besked om kärnkraften, kräver M-riksdagsledamöterna Henrik von Sydow, Halland, ordförande i riksdagens skatteutskott, och Lars Hjälmered, Göteborg, gruppledare i riksdagens näringsutskott.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Oppositionspartiernas åsikter i energifrågan är både spretiga och oroväckande. I Göteborgsposten den 4/10 uppger Lise Nordin (MP) att en avveckling av kärnkraften är önskvärd och pekar särkskilt ut Ringhals 1 som en av de första reaktorerna som borde stängas före 2018. En stängning av reaktorerna på Ringhals skulle slå hårt mot svenska jobb samt svensk industri och därför i slutändan även mot svensk välfärd.

Jobben kommer att bli valets viktigaste fråga. Alliansen har lagt en budget där vi vårdar och utvecklar arbetslinjen. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har presenterat sina skuggbudgetar. När man jämför dessa är det är svårt att se hur S, V och MP ska ha möjlighet att gå fram som ett gemensamt regeringsalternativ inför valet nästa år, något som blir särskilt tydligt i energifrågan.

MP vill stänga minst två kärnkraftsreaktorer, något som stöds av Vänsterpartiet. Vad vill S med kärnkraften? Vad är Jennie Nilssons (S) besked till hallänningarna, svenska folket och den viktiga svenska industrin?

Moderaterna ger tydliga besked i energifrågan. Vi vill ha ett robust energisystem på tre ben med vattenkraft, kärnkraft och förnybar energi. På så sätt säkrar vi en klimatsmart och stabil elproduktion.

Sverige har idag Europas kanske renaste elproduktion. Kärnkraften ger oss närmare 40 procent av elen och kan inte fullt ut ersättas av effektiviseringar eller förnybar energi. Flera reaktorer i Sverige har använts länge och kommer att behöva ersättas i någon form. Det ställer krav på politiskt ansvarstagande och där är vårt besked tydligt: vi vill värna vattenkraften, vi vill utveckla förnybara energikällor, och vi vill att befintliga kärnkraftsreaktorer ska kunna ersättas. Så skapas en trygg tillgång till energi som en grund för företag och nya jobb.

S, V och MP säger sig vilja regera Sverige efter nästa val. Då är det rimligt att ge ett gemensamt besked till väljarna före valet hur man ser på en så viktig fråga som den om energiförsörjningen. Är deras gemensamma besked att kärnkraften ska börja avvecklas redan nästa mandatperiod? Kommer du, Jennie Nilsson (S), att börja stänga ned Ringhals? Detta är frågor som såväl hallänningar som svenska hushåll och företag måste få svar på.

Alliansen ger långsiktiga besked i energipolitiken. Vi ska ha ett robust energisystem som ger en trygg tillgång till energi och till rimliga priser. Det är avgörande för Sverige och för svenska företag. Mot det ställs oppositionspartier som är spretiga och oeniga och som måste ge väljarna tydliga besked om vad de vill med kärnkraften.

Henrik von Sydow

Lars Hjälmered