Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nyrenoverat. Arbetet med att få Hallands konstmuseum (före detta Länsmuseet) färdigt inför morgondagens invigning, pågår in i det sista.

Vårsalong invigs i nyrenoverat hus

Nyrenoverade lokaler, nytt namn på museet – men en årlig tradition. I morgon söndag invigs Vårsalongen på Hallands konstmuseum, som byggnaden vid Nissan numera heter.

Museet har varit stängt för renovering sedan 10 januari och bland annat har övervåningen fått en rejäl uppfräschning, där ljud- och ljusförhållanden har blivit bättre.

Det är också där, i tre salar, som det är vernissage för årets vårsalong i morgon.

– Lokalen passar oss perfekt. Här är fint takljus och inga fönster vilket gör det lättare att placera konstverken, säger Bo-Lennart Nilsson, ordförande i Hallands konstförening som står bakom vårsalongen – en tradition sedan 1933.

– Den 17 september det året invigdes museet med en höstsalong, av dåvarande prins Gustaf Adolf. Sedan dess har konstföreningen haft antingen vår- eller höstsalong – och ibland bäggedera – nästan varje år, säger Anders Sträng, utställningsansvarig.

Som vanligt är det många konstnärer, med någon form av Hallandsanknytning, som har velat vara med. 171 konstnärer har lämnat in verk för bedömning – 20 har antagits.

– Det är 11 män och 9 kvinnor, de senaste åren har det annars varit kvinnlig majoritet, säger Anders Sträng och tillägger:

– Vi har stor spridning åldersmässigt. Den äldsta utställaren, Ingemar Persson, är 80 år och den yngsta, Frida Johansson, är 24. Vi bjuder också på ett brett spektrum av olika tekniker, allt från traditionellt måleri till grafik, blandteknik och foto.

Förutom alla jurybedömda deltagare har Hallands konstförening traditionsenligt bjudit in fem konstnärer som tidigare har fått föreningens vårstipendiium.

Den kvintetten består i år av Eva Göransson–Apelqvist, Annmari Olsson-Reich, Susanne Vollmer, Martin Dahlqvist och Jan Åberg.

Vid vernissagen i morgon avslöjas det vem som blir årets stipendiat.

Fotnot. Vårsalongen pågår till och med 15 maj. Juryn har i år bestått av Stefan Andersson, gallerist i Umeå, och Lars Nilsson, konstnär i Stockholm.