Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förberedd. Hanna Ferm har inte behövt öva på sin autograf. Den lärde hon sig att teckna redan i andra klass. "Det är mitt namn, fast lite slarvigt och med ett hjärta i. Inget avancerat." Bild: Hanna Stjernkvist

Västsvenska Hanna kan bli årets Idol

17-åriga Hanna Ferm har tagit sig ända till semifinalerna i Idol. Vi tog ett snack med stjärnskottet inför fredagens deltävling.

Just nu har Hanna Ferm knappt tid med annat än repetitioner. Pixbotjejen som gjort storsuccé i årets Idol ska på fredagkvällen sjunga två låtar som kräver stora röstresurser. En av dem är Lady Gagas hit Born this way, som hon valde för sina fans skull.

Texten fortsätter under klippet:

– Många som skriver till mig känner sig osäkra. Jag hoppas att låten kan hjälpa dem. Den handlar om att tro på sig själv, säger hon. 

Hon är yngst i tävlingen, och var bara 16 år när säsongen började. Sammanhållningen i gänget är dock så pass god att hon inte märker av det alls. 

– Fast det är klart. När vi alla gick på JP Coopers konsert nyligen var jag den enda minderåriga i gänget, så jag fick sitta där med en vakt som stirrade på mig hela tiden. Det hade jag ju velat slippa. Det var inte som att jag tänkt göra något dumt. 

Ändå lite superstar att ha egen bodyguard?

– Haha, nej, inte direkt.

Längtar inte till skolan

I början av säsongen var hon nervös för vad andra tyckte om hennes framföranden. Nu har hon lärt sig att slappna av och ha roligt. Inte ens att finalen närmar sig kan rubba hennes lugn. Tanken på att vinna, eller tanken på att åka ut för den delen, förtränger hon in i det sista. 

– Jag måste göra så, och fokusera helt på varje deltävling i sig. Annars skulle jag inte klara av att sjunga. 

Hur blir det att återvända till vardagslivet sen?

– Alltså, jag är inte direkt taggad på det (skratt). Att gå från att sjunga varje fredag inför miljonpublik, till att typ göra läxor ... Men jag ska fortsätta jobba med musik också efteråt.