Ett av fotografierna som finns med i arkitekturguiden visar Röda Sten Konsthall. Fotograf: Linda Hutchins
Ett av fotografierna som finns med i arkitekturguiden visar Röda Sten Konsthall. Fotograf: Linda Hutchins

Upptäck staden med Göteborgs nya arkitekturguide

På Göteborgs 400-årsdag 4 juni släpps stadens nya arkitekturguide. Boken fokuserar främst på byggnader, men tar också med läsaren på en spårvagnsresa och på en tur genom konstens Göteborg.

|

I sommar blir det stadsvandringar med den nya arkitekturguiden som utgångspunkt.

Göteborgs stora 400-årsfirande är framflyttat till 2023 på grund av pandemin. Men det blir ett formellt firande av den officiella födelsedagen 4 juni. Samma dag är det release av boken Staden, platserna och husen – Göteborgs Arkitektur 1921–2021.

– Det är en maffig bok. Drygt 400 sidor och 1,5 kilo tung, säger Cecilia Helsing på stadsbyggnadskontoret, Göteborgs Stad, som är en av bokens tre redaktörer.

Göteborg fick sin första arkitekturguide 2006. Den skildrar stadens historia och utveckling under mer än 400 år och guidar till 450 av stadens mest intressanta byggnader. Den nya arkitekturguiden har en annan uppbyggnad och fokuserar på de senaste 100 åren.

– Medan den tidigare har formen av ett uppslagsverk, är det här mer en bok för läsning. Den riktar sig främst till oss som bor här i Göteborg att gå ut och upptäcka vår stad. Jag tycker att de båda arkitekturguiderna kompletterar varandra väldigt bra.

LÄNK: Mer om Stadstriennalen

Genom olika teman, till exempel Konstens Göteborg – det permanenta och det tillfälliga, Subkultur – från Järntorget till Hammarkullen, och Barnens Göteborg – från Ägget till Frilagret, har redaktörerna försökt fånga vad Göteborg är och fördjupa förståelsen för hur staden har utvecklats.

– Ett av kapitlen handlar om spårvagnarna, som är ett arkitektoniskt inslag i stadsbilden. I text och bild görs en resa från Saltholmen till Kortedala med stopp på olika platser längs vägen, säger Cecilia Helsing, som lyfter fram det blandade innehållet.

Omslaget till den nya arkitekturguiden Staden, platserna och husen – Göteborgs arkitektur 1921–2021 som släpps 4 juni när Göteborg firar 400 år.
Omslaget till den nya arkitekturguiden Staden, platserna och husen – Göteborgs arkitektur 1921–2021 som släpps 4 juni när Göteborg firar 400 år.

– Jag personligen tycker att något av det roligaste med arkitekturguiden är att mindre kända platser kommit med. De stora och kända byggnaderna är intressanta på sitt sätt, men här finns också platser som inte lika många känner till. Flunsåsparken på Hisingen till exempel.

Det är Göteborgs Stadstriennal som, i samarbete med Arkitektur förlag, varit ansvariga för arbetet med boken. Och i triennalens pandemianpassade sommarprogram är en av punkterna uppbyggd just kring den nya boken.

– Bokens fem skribenter kommer att hålla i stadsvandringar som utgår från deras egna kapitel. Den om subkulturer går till området kring Långgatorna. Det blir några tillfällen i juni, men också i augusti och september, som intresserade kan boka in sig på.

Göteborgs Stadstriennal

Stadstriennalen är en del av Göteborgs 400-årsjubileum. Idén till Göteborgs Stadstriennal kommer från göteborgarna. Arrangemanget inleddes 2015 och har återkommit var tredje år. Målet är att skapa en plattform för samtalet om stadens utveckling och framtidens boenden, och att väcka intresse för stadsbyggnad hos medborgarna.

Stadstriennalen drivs av stadsbyggnadskontoret i bred samverkan med bland annat Göteborgs Stads förvaltningar, bolag och institutioner, akademier, näringsliv och olika föreningar.