Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ulrika byter Varberg mot världens gymnasium

För 16-åriga Ulrika Josander blir de närmaste två åren fyllda av hårt plugg, volontärarbete och nya bekantskaper från hela världen. Hon har fått ett eftertraktat stipendium till en internationell internatskola i Norge.

Efter en omsorgsfull ansökan, intyg från sin skola, en uppsats och en nervkittlande intervju stod det klart att Ulrika var en av nio utvalda i Sverige att få ett stipendium till ett av världens prestigefyllda UWC-gymnasier, United World College.

I höst går flyttlasset till Röda korsets nordiska UWC i Norge. På skolan, som ligger 15 mil norr om Bergen och 88 mil från Varberg, studerar och bor drygt 200 elever från alla världens hörn.

För 16-åriga Ulrika Josander, som läser första året på PS-gymnasiets ekonomiska program, är det en dröm som går i uppfyllelse.

– Jag vill göra någonting bra med min utbildning och tror att det här blir en utmaning. Framför allt ser jag fram emot att träffa elever från hela världen, då lär man känna andra kulturer på ett annat sätt, säger hon.

Skolan i Norge har miljöinriktning, och eleverna sysslar även med mycket volontärarbete. Det är Ulrika van vid efter att ha frivilligarbetat för Röda Korset på flyktingförläggningen i Himle.

– Det känns bra att hjälpa till, säger hon.

På skolan kommer hon att dela rum med fyra andra elever. Hon gissar att det kan bli påfrestande att inte ha så mycket eget utrymme, men tror samtidigt att hon kommer att utvecklas mycket under skoltiden.

– Man tvingas ju ta hand om sig själv mer, och skolans krav är höga. Jag tror det blir tuffare, men också roligare, säger hon.

Så många hemresor till Varberg kommer det inte bli. Skolan ligger avlägset, och det krävs att eleverna lägger mycket tid på sina studier.

– Familjen och kompisarna är nog det jag kommer sakna mest i Varberg, säger hon.

Vad vill du göra i framtiden?

– Jag skulle gärna vilja volontärarbeta utomlands, och sen läsa på universitet utomlands. Mitt drömjobb är att bli jurist för FN eller inom EU. Jag vill gärna jobba med diplomati och samarbete mellan länder.