Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Kallskänkan Angelica Björk på Stora Coops delikatessavdelning kommer skära upp en hel del julskinka i december.

Trender i Varberg: Detta efterfrågas till julbordet

Köket, styckmästarna och kallskänkorna har redan fullt upp. Att julen står för dörren märks tydligt inne på Stora Coop i Varberg, även bakom diskarna. "Vi räknar med att sälja ungefär 13 ton julskinka i år", berättar styckmästaren Christoffer Andersson.

Första Advent markerar starten. Sedan är Varbergarna i full gång med att förbereda sina egna charkbaserade rätter inför julen. Och många av de matlagningsglada vänder sig gärna till Stora Coop där de sex styckmästarna tillsammans har 175 års erfarenhet av att jobba med kött.

Christoffer Andersson, styckmästare på Stora Coop Varberg.

– Det kan handla om att kunderna vill göra egen julkorv, pastejer eller salta egna skinkor. Fördelen med att vända sig till oss är att vi kan leverera precis efter kundernas önskemål. De kan få vad de vill, när de vill och hur mycket de vill, berättar Christoffer Andersson, en av styckmästarna på köttavdelningen.

"Leker lite med julens smaker"

Vid den här tiden, i början av december, är det därför en hel del specialdetaljer som efterfrågas. Närmare jul kommer det i stället handla mer och mer om färska produkter, som julskinka, revbensspjäll och sidfläsk med ben. Vissa vill ha det klassiska julbordet, medan andra inte är lika traditionsbundna.

Beställ catering inför julen och alla andra tillfällen här

– Varbergarna leker nog lite mer med julmatens smaker i dag jämfört med tidigare. Det kan till exempel handla om att sätta en lite asiatisk touch på revbenen när de glaseras, berättar Christoffer Andersson.

Rullar fram grillen

Mer otippat än utsvävningar bland kryddorna är dock Christoffers spaning om hur allt fler i trakten väljer bort att koka julskinkan i gryta, för att i stället testa nya vägar.

– De röker och bakar faktiskt sin julskinka i klotgrillen utomhus, ibland glaserad med äpple- eller apelsinglace i stället för klassisk griljering i senap och ströbröd. Ytterligare ett tillagningssätt som kommer mer och mer är att baka skinkan på låg värme i hushållsugnen, förklarar Christoffer Andersson.

Christopher Neem, kock på Stora Coop Varberg.

1 000 matlådor – på tre dagar

Vägg i vägg med styckmästarna är det full fart vid stekbord och grytor. Här tillagar köket maträtterna som säljs färdiglagade på Stora Coop, Coop Håsten och Coop Söder.

– I förra veckan gjorde vi 1 000 matlådor på tre dagar, berättar Madeleine Wiik, en av kockarna på Stora Coop.

För Madeleine och hennes kollegor blir det extra mycket jobb inför julen då de även lagar de varma rätterna till de populära jultallrikarna som säljs på Coop.

– Det är alltid mycket mer att göra vid den här tiden på året. Det är såklart väldigt roligt men det är mycket att hålla reda på så att man inte gör för lite, eller för mycket. Ibland får man vara lite som Saida, säger Madeleine Wiik och skrattar.

Vad vill Varbergarna ha på jultallriken då, leker ni också med nya smaker?

– Nej, vi håller oss till det klassiska. Den stora gruppen människor vill ändå att det ska vara den julmat de vuxit upp med. Så vi lagar Janssons, revbensspjäll, köttbullar, prinskorv, rödkål och grönkål.

Jultallrik för catering

Den varma tallriken kompletteras av en kall, fylld med julens läckerheter från delikatessavdelningen. Jultallrikarna förbeställs och hämtas sedan på plats, både av privatpersoner och företag.

Ta del av aktuella erbjudanden på Stora Coop Varberg här

– Det är många som exempelvis ska ha jultallrik till jobbet och då är det här ett bra cateringalternativ, säger Madeleine Wiik.