Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Rolf Lassgård och Bahar Pars spelar radarparet Ove och Parvaneh i filmatiseringen av 'En man som heter Ove'.

"Tjuvheder" en Guldbaggefavorit

Publikfavoriten "En man som heter Ove", där bland annat Falkenbergaren Torbjörn Olsson är nominerad för bästa visuella effekter, och kritikerhyllade "Tjuvheder" får flest nomineringar - sex vardera - till årets Guldbaggegala. Den förstnämnda tävlar bland annat om priset för årets bästa film.

Även Lisa Aschans film "Det vita folket" och Sanna Lenkens "Min lilla syster" ligger bra till inför galan, med fem nomineringar var. "Efterskalv", där sångaren Ulrik Munther spelar en ung mördare, har fyra nomineringar.

Diamond nominerad

I den mest prestigefyllda kategorin bästa film är det just "Efterskalv", "En man som heter Ove" och "Min lilla syster" som gör upp om priset. I den sistnämnda filmen spelar Amy Deasismont, mer känd som Amy Diamond, den kvinnliga huvudrollen. Även hon har chans att kamma hem ett pris på galan.

I kategorin årets bästa dokumentärfilm tävlar Magnus Gertten med "Every face has a name", Anna Persson och Shaon Chakraborty med "Förvaret" och Stig Björkman med den kritikerhyllade "Jag är Ingrid" om Ingrid Bergmans liv.

"Carol" av Todd Haynes, "Leviatan" av Andrej Zvjagintsev och "Timbuktu" av Abderrahmane Sissako har chans att vinna pris för årets bästa utländska film.

Mede programleder

Petra Mede är programledare för Guldbaggegalan. Hon ledde galan så sent som 2015 och även 2011 och 2012. Det här blir alltså fjärde året som hon leder tittarna genom filmfesten.

Den 52:e upplagan av Guldbaggegalan arrangeras den 18 januari och sänds i SVT. Nytt i år på galan är att ett pris för årets bästa nykomling har införts.

Förra året tog Ruben Östlunds "Turist" hem flest nomineringar, bland annat för bästa film, bästa regi och bästa manliga huvudroll.