Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Terrordåd: Flera sköts till döds under kvällsbön

Minst sex personer har skjutits ihjäl under kvällsbönen i en moské i staden Québec i Kanada. - Det var till och med barn. Till och med en treåring som var där med sin pappa, säger ett vittne.

Skottlossningen inträffade runt klockan 20, lokal tid, mitt under kvällsbönen i Québec City Islamic Cultural Center. Enligt Reuters ska dödssiffran vara sex personer i nuläget.

Upp till tre skyttar var inblandade, uppger ett vittne för Reuters. Polisen i Québec twittrar att två misstänkta gärningsmän har gripits och bekräftar att det finns dödsoffer, men bekräftar inte hur många människor det rör sig om.

Polisen: Det är många offer

- Det är många offer. De är döda, sa Etienne Doyon, talesperson vid polisen i Québec till journalister på plats.

Moskéns ledare, Mohamed Yangui, befann sig inte själv i moskén när skottlossningen inträffade, men berättar att han fick desperata samtal från människor under kvällsbönen.

Upp till 100 personer i moskén

Han vet inte hur många som är skadade, men sa att han trodde att det befann sig mellan 60 till 100 personer inne i moskén för kvällsbönen, enligt CBC News. Många har förts till olika sjukhus i staden.

Ett vittne på platsen berättar för Radio-Canada att denne såg två maskerade män som öppnade eld i moskén. 

"Kulorna träffade människor som bad, människor som bad förlorade sina liv. En kula passerade precis över mitt huvud. Det var till och med barn. Till och med en treåring som var där med sin pappa", säger vittnet till CBC News. 

Tungt beväpnad polis vaktar

Polisen och flera ambulanser är på plats utanför Québec City Islamic Cultural Center, och platsen har spärrats av. Enligt Reuters gick tungt beväpnad polis in i moskén tidigare under kvällen, och polisen twittrade sedan att läget var under kontroll.

 

Enligt AFP utesluter polisen inte att en tredje gärningsman kan ha flytt från platsen.

Landets säkerhetsminister Ralph Goodale twittrar att han är "djupt ledsen" över de döda och skadade. Québecs säkerhetsminister Philippe Couillard twittrar att staden mobiliserar för att invånarna ska vara säkra. "Solidaritet med Québecs muslimska invånare", twittrar han.

Moskén har tidigare blivit utsatt för en attack, då någon i juni 2016 uppges ha lämnat ett grishuvud utanför moskén.

Jakt efter tredje gärningsman

Den fransktalande staden är huvudstad i provinsen Québec och har runt en halv miljon invånare.

Motivet bakom kvällens attack är fortfarande okänt och jakten på en tredje gärningsman, som polisen tror har flytt platsen, pågår fortfarande, enligt lokala medier. 

Den lokala tv-kanalen TVA Nouvelles rapporterar att polisen betraktar händelsen som en terrorattack.

Enligt tv-kanalen har inte polisen velat bekräfta det exakta antalet döda ännu. 

"Fegt angrepp"

Kanadas premiärminister, Justin Trudeau twittrade om händelsen, där han bland annat skrev att kanadensare i kväll sörjer de som dödades i ett fegt angrepp på moskén. Trudeau uttryckte också sina kondoleanser till offrens anhöriga och erbjöd Québec hjälp med den hjälp och assistans de behöver. 

 


Även Québecs säkerhetsminister kallar attacken för ett terrordåd, och uppmanar invånarna i provinsen att hala flaggan på halv stång under dagen. 

 

Ökad säkerhet

Efter attacken mot moskén under söndagskvällen meddelar städerna Montreal och Gatineau att de kommer att höja säkerheten och övervakningen i städerna. 

Polisen i Gatineau sa att de kommer öka bevakningen vid och omkring moskéer, skriver CBC News.