Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Claudio Skubla är förbundsdirektör på Svenska taxiförbundet och han är väl medveten om att svarttaxibranschen blomstrar på sociala medier.

Taxiförbundet: "Facebook måste ta sitt ansvar"

Problemen med svarttaxi är på grund av sociala medier större än någonsin. – Facebook måste ta sitt ansvar och stänga ner de här grupperna, säger Claudio Skubla, förbundsdirektör på Taxiförbundet.

Svenska taxiförbundet har sett en explosion på digitala medier och Facebook där man kan söka på svarttaxi i öppna och slutna grupper över hela landet.
– Svarttaxi leder till problem ur många perspektiv. Ur ett användarperspektiv handlar det om riskabla och osäkra transporter på många sätt. Du vet kanske inte om fordonet som du åker med är försäkrat eller om personen som kör har körkort, säger Claudio Skubla.
Men svarttaxi leder också till ett större samhällsproblem.
– Det är en svart bransch som urholkar möjligheten för statskassan att få in pengar till vår välfärd. Om problemen med svarttaxi tillåts växa riskerar taxiverksamheten att slås ut och försvinna, vilket vore förödande. Du vill inte förlita dig på svarttaxi om du behöver åka till sjukhuset en söndagsnatt.
Hur arbetar ni för att få bukt med problemen?
– Vi försöker att ligga på myndigheter och vill se en skärpning, att polisen prioriterar och tillsätter resurser och fler dedikerade poliser som arbetar med de här frågorna. De senaste tre-fyra år sedan har man monterat ned trafikpolisen helt och hållet. Då tappar du kunskap, kompetens och erfarenhet runt de här frågorna, säger Claudio Skubla. 
Facebook måste också ta ett större ansvar, anser han.
– De har ändå ett visst ansvar att, i den mån de känner till att det förekommer illegal verksamhet, göra något åt det och stänga ner grupperna. Men det är en svår väg framåt att föra en dialog med USA.
Claudio Skubla har också en vision om en kollektiv trafiklösning där taxi är en självklar del i samverkan med bussar, spårvagnar och tåg. En bättre kollektivtrafik skulle minska efterfrågan på svarttaxi.
– Myndigheternas ansvar att se till att det finns en god taxiförsörjning har i många län inte efterlevts, säger han.