Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tatueringar - en miljardindustri

Tatueringar har blivit big business. Tusentals svenskar lägger sig under nålen varje dag. Jämte amerikanerna utmålas svenskarna procentuellt sett som de mest tatuerade i världen. Samtidigt öppnar sig en mångmiljonmarknad för hudkliniker och laserspecialister för dem som ångrar sig och vill bli av med sina tatuerade motiv.

Antalet studior i Halland med seriösa tatuerare uppgår enligt uppgift till 15, varav hälften i Halmstad.

Uppgifterna om antalet verksamma tatuerare går isär. SRT, Sveriges registrerade tatuerare, är en branschorganisation med 100-talet medlemmar. Antalet tatueringsstudior är betydligt fler än så, minst 1 000 eller kanske till och med mer än dubbelt så många.

– När jag 1992 började med egen studio på Kaptensgatan i Halmstad var jag ensam mellan Helsingborg och Varberg, berättar Anders Larsson, alias Tattoo-Andy, som i unga år gick som lärling hos den beryktade Tattoo-Jacks ateljéer invid Nyhavn i Köpenhamn.

Att ha tatueringar på sin kropp har blivit en trend som bland ”vanligt” folk tog fart på allvar vid ingången till 2000-talet. Allt sedan dess har människor som öppet sysslar med tatuering-relaterade affärer upplevt ett ekonomiskt uppsving. Någon definitiv statistik finns inte men mer än

1,5 miljon svenskar bedöms ha tatuerat sig under de senaste 15 åren.

– Tidigare fördomar om att tatueringar är en märkning bara för sjömän och kriminella är för länge sedan bortspolade. Tatuering är en konstart som tilltalar alla samhällsgrupper och ålderskategorier, säger Erik Jeppesen, Laholm, före detta tatuerare som hade egen studio, The Viking Piercing Studio, i en tidigare intervju med Hallands Affärer.

Priset för konstnärligt utformade tatueringar varierar stort, beroende på storlek och motiv. Ett standardpris för ett motiv på överarmen ligger på mellan 1 500 kr och 2 500 kr. Därmed kan det konstateras att tatuering blivit en miljardindustri även i Sverige.

Att tatuera kroppen är egentligen ett livslångt beslut och många tvekar just därför; för tänk om man ångrar sig!?

– Även de som fått rätt utförda tatueringar kan ångra sig, erfar Anders Larsson.

Skälen till önskemål om borttagning kan vara att man valt namn på en kille eller tjej som man inte längre har sällskap med eller kanske politiska budskap som man inte längre står för.

Som en följd av det ökade intresset för tatueringar och eventuellt medföljande ånger är det öppnats lukrativa tider även för branschen som ägnar sig åt tatueringsborttagning.

Omsättningen för kliniker som utför borttagning av tatueringar har på sina håll fördubblats.

– Det är tatueringstrenden från millennieskiftet som börjar märkas. Först var det häftigt och kul att tatuera sig, inte sällan utomlands, men nu är det många som vill ta bort ex-partners namn eller gängtatueringar, säger Tore Nilsson, som driver en hudklinik i Växjö, i en intervju med Dagens Industri.

Borttagning i Sverige görs genom laser och/eller blekning. Flera företag i Halland kan erbjuda den typen av tjänster. Två av dem finns i Halmstad.

En undersökning i USA visade att

14 procent av tatuerade nordamerikaner i efterhand ångrade sina ”utsmyckningar”.

Samma undersökning, gjord av The Harris Poll, visade att 45 procent av dem som inte var tatuerade tyckte att tatuerade var mindre attraktiva.

Smaken är som bekant som baken, delad.

Texten har tidigare varit publicerad i Hallands Affärer. 

Tatuerare i halländska kommuner:

Halmstad                       8

Falkenberg                    3

Varberg                          2

Hylte                               1

Laholm                           1