Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sy din egen synt

Hej alla barn, nu blir det barnprogram: Med nål och tråd och elektronik, så kan vi göra oss en syntfabrik!

Nej, det var inte Galenskaparnas Farbror Frej som var i farten i Varberg och kommer till Halmstad i dag – utan Syntjuntan.

Jo, du läste rätt. Syntjuntan. Som bildades 2009 för att öka självförtroendet hos kvinnliga musiker, kompositörer och instrumentbyggare.

– Vi arbetar inom en mansdominerad bransch och blev irriterade på att det nästan alltid var killar bakom mixerbordet. Det vill vi ändra på, säger Lise-Lotte Norelius, som precis som de andra två grundarna, Ann Rosén och tjänstlediga Ida Lundén, nyligen hamnade topp 15 på Internetworlds lista över det digitala Sveriges mest kreativa personer.

I Varbergs kulturhus Komedianten fick deltagarna i gårdagens workshop en påse med elektroniska komponenter. Sedan fick de sy varsitt litet instrument.

– Det är pilligt. Just nu fattar jag ingenting. Ska jag sy fast den här, frågar åttondeklassaren Sara Johansson.

– Ja, den ska till plus på batteriet, förklarar Lise-Lotte.

Efter ett missförstånd med en estetlärare och magsjuka bland några andra anmälda, blev det till slut bara tio deltagare, i stället för 20.

– Synd, för jag fick säga nej till ett par intresserade, säger Kulturskolans chef Andja Arnebäck, medarrangör ihop med IB Expo, Region Halland, Lunds universitet, Halmstad kommun och Studiefrämjandet Halland.

Förutom nål och tråd som leder elström består syntjuntans utrustning av en kondensator, ett motstånd och en integrerad, digital 4093-krets, som är specialtillverkad för att kunna sys fast. Kopplingsschemat finns på www.syntjuntan.se/galleri_91.

Det som byggs är en oscillator som genererar en fyrkantsvåg där tonhöjden kan styras med ljus. När man har kopplat in en liten förstärkare eller exempelvis batteridrivna (aktiva) mobilhögtalare kan man sedan göra musik i form av ljud. Melodier är däremot svårare.

– Man kan skapa allt från långsamt knatter till höga toner, med det är svårt att hålla samma ton en längre tid, berättar Liselotte.

Fredagens aktiviteter avslutades med en minikonsert där deltagarna gruppvis fick framföra korta, nykomponerade stycken som ibland liknade housemusik.

I dag är det Halmstads tur.