Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenska spelmarknaden har ytterligare åtgärder mot olicensierat spel

Nyligen meddelade den svenska myndigheten Spelinspektionen officiellt att de i sin lagrådsremiss föreslår nya åtgärder för att utesluta illegala aktörer från den svenska spelmarknaden. Lagrådsremissen innehåller en rad åtgärder, bland annat ett utökat reklamförbud. Om förslaget går igenom träder den föreslagna lagen i kraft redan den 1 juli 2023.

Licensbaserat system sedan 2019

Den svenska spelmarknaden var hårt reglerad sedan 2019, då en ny spellag och licens trädde i kraft. Denna nya spellag var ett initiativ av regeringen för att få större kontroll över den dåtida relativt oreglerade spelmarknaden och stärka konsumentskyddet.

Hörnstenarna i spellagen var ett licenssystem där alla spelbolag som vill erbjuda spel för pengar ska ansöka om en svensk spellicens, och följa det svenska regelverket – och de utan en licens skulle uteslutas. Detta licenssystem har funnits sedan 2019 och har varit effektivt för att skapa ordning och reda på spelmarknaden.

Men trots att spellagen varit aktiv i flera år har det funnits kryphål för svenska spelare att spela med olicensierade bolag. Även om Spelinspektionen, som är tillsynsmyndighet, kan vidta åtgärder mot dessa spelbolag i form av till exempel böter och sanktionsavgifter – har det ibland varit svårt att genomföra detta.

Målet att stänga ute olicensierade aktörer fortsätter

I den nya lagrådsremissen, finns flera åtgärder för att utesluta otillåten spelverksamhet som strider mot skollagen och riktar sig till svenska konsumenter.

Tidigare har olicensierade bolag bland annat blivit:

  • Förbjudna att marknadsföra sina spel i mediekanaler, tv-sändningar och beställ-tv.
  • Sponsra radio- och tv- program.
  • Fått betalning blockering efter godkännande från domstol.
  • Straffbart att tillhandahålla spel utan nödvändig licens.

För att ytterligare försvåra för olicensierade spelbolag föreslår regeringen fler åtgärder. Detta inkluderar exempelvis ett uttryckligt förbud mot att främja olovligt spel, krav på tillstånd för spelprogramvara, ett utökat förbud mot reklam för olicensierade spel i utländska mediekanaler och videodelning plattformar

Allt fler svenska spelare väljer att spela lagligt

Andelen svenskar som spelar inom landets licenssystem har successivt ökat under de senaste åren och beräknas snart nå minst 90% till 2022, vilket är regeringens önskade mål. Enligt Statskontoret spelade dock 87% av svenskarna i det licenssystemet förra året.

Det är tydligt att licenssystemet har ökat både efterfrågan och aktörer med svensk licens. Tittar vi på bettingsajter.se listar spelbolag med elektronisk betallösning, ser vi gamla - och kända - aktörer samtidigt som det finns många nya uppstickare.

För den som väljer licensierade spelbolag finns det flera fördelar att tänka på, inklusive skattefria vinster, skydd mot problemspelande och betydligt bekvämare insättning/uttagning metoder gentemot olicensierade spelbolag.