Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Svalka önskas för gubbar

Saknar du försommarvärmen? Det gör inte jordgubbsodlarna. Svalare väder framöver ökar chansen för god tillgång till midsommar på de eftertraktade gubbarna.

Lite svalare väder och gärna lite regn också, så sammanfattar Per-Olof Nilsson på Hallands Bär önskemålen inför den närmaste framtiden. Rekordvärme är bra om man skall bada, men för odlarna betyder det brådmogna gubbar och mindre skördar.

– Just nu finns det hygglig tillgång på bär, och vi distribuerar i Falkenberg, Varberg och Halmstad, sammanfattar Nilsson läget. Hans företag har odlingar i Getinge, Slöinge och på Tröingeberg i Falkenberg.

Nu är det inte bara svenska bär som finns till försäljning, utan utländska jordgubbar skulle det råda en svår brist på marknaden.

Frågan som många ställer nu är förstås hur det blir med jordgubbar till midsommar. Svaret är att det aldrig någonsin har varit tillräckligt till midsommar… blir det mycket varmt och torrt är risken att de tidiga jordgubbarna blir klara i förtid och att det blir ett glapp mellan skördarna. I praktiken: bär finns det säkert, men priserna kommer att stiga.

Den vanligaste sorten i kommersiell odling heter numera Honeoye (uttals hanoi), får vi också veta av Per-Olof Nilsson. De gamla vanliga sorterna Zefyr och Sengana är ute, de håller inte måttet i fråga om att tåla transporter.