Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Dubbla hundraåringar. När Inga Hedelin i Onsala fyllde 100 år Annandag Påsk uppvaktades hon av svägerskan och barndomsvännen Astrid Hedelin i Varberg - som fyller hundra om två veckor! Dagen till ära hade Inga en blomsterkrans i håret.

Svägerskor som båda fyller 100

De blev kompisar redan i första flickskoleklassen. Båda utbildade sig till gymnastikdirektörer och gifte sig senare med var sin bror. Därmed blev de också svägerskor och båda fick fem barn. Men likheterna upphör inte där. Inga Hedelin i Onsala fyllde 100 år Annandag Påsk. Den 25 april uppnår även Astrid Hedelin i Varberg samma aktningsvärda ålder.

Det var på Kjellbergska flickskolan i Göteborg som Inga och Astrid lärde känna varandra. Året var 1919 och de var bara nio år gamla. Båda var synnerligen duktiga i gymnastik och gjorde efter studentexamen sällskap till Stockholm för att utbilda sig till gymnastikdirektörer.

Båda tillhörde i flera år den svenska gymnastikeliten och vid öppningsceremonin av Berlin-OS 1936 ingick Inga i den svenska damtruppen som hade uppvisning inför Hitler och hans gelikar på hedersläktaren.

– Själv var jag inte med i Berlin då. Förutom gymnastiken har jag alltid haft ett stort intresse även för språk och för utlandet och därigenom fick jag tjänst hos en läkare i Paris. Senare arbetade och bodde jag även i Egypten där jag var gymnastiklärare vid en flickskola i Kairo, berättar Astrid som bor i Varberg sedan fyra år.

När Astrid och Inga gifte sig med var sin bror Hedelin slog de också en extra knut på vänskapsbandet. Nu var de inte bara bästa väninnor utan också svägerskor. Inga var länge verksam som gymnastiklärare vid Flickläroverket i Göteborg men tillbringade tillsammans med maken Elof Hedelin stor del av sin tid i Onsala. Där hade hennes pappa, den på sin tid välkände Göteborgsprosten Robert Janson, redan 1920 låtit permanenta sitt sommarboende till året-runt-bostad.

Astrids man hette Holger Hedelin och var verksam inom textilbranschen. Makarna bodde i många år i Borås där Astrid drev egen sjukgymnastikmottagning.

Numera är både Inga och Astrid är änkor. Holger Hedelin avled redan 1968 medan Elof Hedelin gick ur tiden 1998. Inga bor sedan några år på Ekhaga servicehus i Onsala men har hälsan i förvånansvärt gott behåll. Förutom gymnastiken har också ett aktivt tennisspelande, vilket hon höll på med långt upp i 90-årsåldern, bidragit till den goda vigören.

Astrid har slagit sig ner på Drottninggatan i Varberg och är av samma prima virke.

– Mina båda tvillingsöner bor här i Varberg och det bidrog till att jag flyttade hit. Sten är planarkitekt på kommunen och Sture är stadsarkitekt i Kungsbacka dit han pendlar varje dag. Själv trivs jag alldeles förträffligt i Varberg, det är en vacker och fin stad med många trevliga människor, säger Astrid som också har gymnastiken att tacka för sin goda hälsa.

När Inga fyllde 100 år Annandag påsk firade hon med öppet hus på Ekhaga. Runt hundra personer strömmade till under eftermiddagen och bland gratulanterna fanns naturligtvis barndomsvännen och svägerskan Astrid. Under några timmars gemytlig samvaro återupplivades förstås gamla minnen men också sådant som låg närmare i tiden ventilerades med stor inlevelse. Kungen och drottningen hade som sig bör skickat lyckönskningstelegram liksom landshövding Lars-Erik Lövdén.

Om drygt två veckor, den 25 april, är det dags för ett nytt hundraårsfirande. Då är det Astrid som fyller tresiffrigt och det kommer hon att fira med stort kalas på Stinas Restaurang på Getterön.

– Vi blir 80–90 gäster på kalaset och jag hoppas och tror att Inga kommer, säger Astrid.