Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Squaredans fixar fin gemenskap på Håsten

Glada miner och fokuserade blickar - det har dansarna i West Coast Dancers som varje måndag dansar i fyrkanter tillsammans. För i squaredans tränas både kropp och knopp.

Varberg. Klockan är lite över sju och ett femtontal danssugna medlemmar droppar in en efter en på Träffpunkten på Håstens torg. En del är nybörjare, andra har hållit på i många år.

Reine Storberg, kvällens "caller", är en av de inbitna och har dansat den amerikanska folkdansen sedan 1986.

- Jag tycker att det är väldigt roligt, man blir glad av det. Och man får många trevliga vänner som man umgås med under enkla former, säger han medan han kopplar ihop en bärbar dator till högtalarna där countrymusik eller 60-talsmusik strömmar ut.

Callern är den som sjunger eller talar om vad dansarna ska göra, det vill säga vilka olika turer de ska dansa. Det finns tusentals olika att välja emellan, nybörjarna kan några, de rutinerade desto fler.

Reine Storberg har lärt sig genom att läsa böcker och studera amerikanska callers. "Pass through", "dance up to the middle and back" och "everyone face your partner" är några av instruktionerna som han fokuserat ger dansarna.

- Dansen är bra motion för både kropp och knopp, den håller tanken i gång, säger Bengt-Åke Ivarsson som varit med i klubben sedan starten 1988.

För det gäller att lyssna ordentligt på callerns ord.

- Man kan inte tänka på vad man ska ha till middag i kväll - då är det kört, skrattar Reine Storberg.

Benny Söhrström, klubbordförande, tycker att det är en del av tjusningen att man måste vara så koncentrerad.

- Dessutom är det en internationell dans och du kan dansa squaredans i hela världen, säger han.

Bibbi Persson är en av nybörjarna, hon började förra terminen och är säker på att det här är något för henne.

- Dans är roligt - vi skrattar och har roligt ihop. Det är ett bra sätt att umgås, säger hon som blev glad när hon upptäckte att det fanns en squaredansklubb i Varberg.

När de erfarna dansar tittar hon på och tycker att det är lite skönt att se att de faktiskt också gör fel ibland.

Efter en liten stund har de flesta rosor på kinderna och ser ut att ha fått upp temperaturen. Alla ansikten lyser hjärtligt. Benny Söhrström hojtar mitt i en svängom:

- I stället för att springa i skogen kan man dansa squaredans!

Bild: Daniel Molund
Bild: Daniel Molund