Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Mika Zibanejad gjorde 2–0-målet i 3–1-segern mot Tjeckien.

Zibanejad om debuten: Fantastiskt kul

Sedvanligt ringrostigt och en sedvanlig omställning till en större rink för NHL-proffsen. Trots detta fanns det inte mycket att klaga på för Mika Zibanejad efter hans första match i Tre Kronor – som också gav hans första mål.

Det var på många sätt en speciell match för Mika Zibanejad när Tre Kronor inledde Sweden Hockey Games med en 3–1-seger mot Tjeckien.

Trots allt var det hans första framträdande på matchis i A-landslagssammanhang.

Det var dock inte det som New York Rangers-forwarden var mest fundersam över inför debuten.

- Det var första matchen på nästan tre veckor, det var nog det som var mer oroväckande innan matchen. Men det var kul att spela med så pass bra spelare. Jag brukar annars spela mot dem, men nu fick jag spela med dem. Det var en bra förstamatch, säger Mika Zibanejad.

TT: Var det som du hade förväntat dig?

- Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig riktigt. Jag visste att det skulle vara bra med folk och det var bra tryck. Fantastiskt kul att spela inför hemmafans i Sverige.

"Var bara redo"

Efter en uppstartssträcka till förstaperiod, där Moraspelaren Jacob Nilsson gett Tre Kronor ledningen, fick hemmaspelarna rejält mycket mer fart i den andra perioden, där man mer eller mindre spelade ut tjeckerna. 13–2 i skott i mittakten talade sitt tydliga språk. Och förstakedjan – med Zibanejad, Mattias Janmark och Lias Andersson – levererade.

13.30 in i andra kom 2–0-målet.

- Vi fick en två-etta och jag var bara redo. Jag visste att "Janis" (Mattias Janmark) är bra på att passa, så det var bara att sätta klubban i isen så lade han den på bladet. Jag försökte få iväg ett skott så snabbt som möjligt och den gick in den här gången. Så det var skönt.

TT: Hur viktigt var det att få näta direkt?

- Jag ska inte sticka under stolen med att det var skönt. Viktigt vet jag inte, men skönt att få det undanstökat. Det ger lite självförtroende.

"Alltid lika ringrostigt"

3–0 kom knappa två minuter senare.

- Vi hade en bra forecheck och fick tillbaka pucken och de hittade mig i mitten. Skönt att göra något mål och få en poäng, säger Oliver Ekman-Larsson om sitt 3–0-mål.

Arizonakaptenen var i samma sits för ett år sedan inför det som då i slutet på resan skulle bli ett svenskt VM-guld. Första matchen, med nya lagkamrater, på större europeisk rink, efter ett längre uppehåll.

- Det är nog alltid lika ringrostigt. Även om man hållit igång och tränat så är det inte samma när man kör själv som när man kör med laget. Det är därför man vill spela de här matcherna och få upp pulsen. Det kändes helt okej, säger Ekman-Larsson.

"Det är ganska lugnt"

I den tredje perioden blev det dock inte mycket spel för backen, som efter att ha täckt ett skott klev av isen. Något som där och då kändes som ett större orosmoment för Sverige än den tjeckiska reducering som David Sklenicka satte med nio minuter kvar.

Det var dock ingen fara på taket – vilket kunde konstateras redan när en till synes oberörd Ekman-Larsson langade upp sin stora hockeyväska på rullvagnen utanför omklädningsrummet.

- Det är ganska lugnt. Jag blockade ett skott på knölen, säger backen.