Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mikael Ymer vann kvalfinalen och är klar för Franska mästerskapen. Arkivbild.

Ymer klar för Franska – möter kvalspelare

Armarna sträckta i luften, ett behärskat jubel – och så kom det en och annan tår i ögonvrån. Klart att det var känslosamt på bana 13 på Roland Garros grus. För första gången kvalade Mikael Ymer in till en grand slam – Franska mästerskapen – där en annan kvalspelare väntar i första omgången.

Den 20-årige tennissvensken, rankad 149 i världen, vann kvalfinalen mot schweizaren Henri Laaksonen med 6–1, 2–6, 6–2.

Den svängiga matchen bjöd på en hel del av både hopp och förtvivlan hos två spelare som stod på det sista trappsteget till huvudturneringen. Dörren dit vara bara öppen för en – och efter en timma och 46 minuter firade Ymer sin första start i Franska mästerskapen.

Vann första enkelt

Ymer såg ut att få en lätt resa in i huvudturneringen när han snabbt gick fram till 6–1 i första set, men där tog det roliga slut för ett tag. Laaksonen klev in i matchen, tog kommandot och servade hem andra set till 6–2.

Svensken bröt direkt i tredje och höll serven fram till 2–0. Laaksonen höll sin serve, liksom Ymer som gick fram till 3–1.

I femte gamet skaffade sig Ymer två brejkbollar – och han behövde bara en för att gå fram till 4–1. Ymer skaffade sig 40–15 i egen serve, men Laaksonen kämpade sig till lika. Ymer skaffade sig fördelsbollen varpå han med en rak backhand vann gamet.

Ymer servade för matchen vid 5–2 och slog in sin andra matchboll.

Inför kvalfinalen sade han:

- Det skulle vara en magisk grej (att kvala in). Det är något som man har jobbat för sedan man var liten.

Möter sämre rankad

Efter segern hade Ymer tur med lottningen. Svensken kunde ha fått möta elvafaldige mästaren Rafael Nadal, Spanien. Men i stället blir det 188-rankade Blaz Rola, Slovenien, som väntar i den första omgången.

Vinner Ymer väntar en riktigt tuff match i andra omgången. Antingen världsfemman Alexander Zverev, Tyskland, eller 55-rankade John Millman, Australien.

I och med Ymers lyckade kval har svensk tennis tre spelare i singelspelet. På damsidan ställs Sverigeettan Rebecca Peterson, rankad 64 i världen, mot 39-rankade Julia Putintseva, Kazakstan.

111-rankade Johanna Larsson får lättare motstånd än Peterson då hon ställs mot 75-rankade Magdalena Rybáriková, Slovakien.