Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mikael Ymer. Arkivbild.

Ymer fokuserar på spelet – trots miljonregn

Mikael Ymers jungfruresa i en grand slam-turnering fortsätter. Segern mot slovenen Blaz Rola i Franska mästerskapens första omgång innebär att 20-åringen kan vänta sig ett miljonbelopp i intäkter.

Tennisspelaren Mikael Ymer fortsätter imponera på Roland Garros grus i Paris. Efter att ha vunnit sina tre kvalmatcher i förra veckan och säkrat en plats i huvudturneringen vann den 148-rankade svensken sin debutmatch i en grand slam.

183-rankade Blaz Rola, Slovenien, besegrades i raka set med siffrorna 6–0, 6–3, 7–6 (7–5) i den första omgången.

- En väldigt "solid performance" för att vara första omgången i en grand slam. Jag fick jobbet gjort, jag är väldigt glad över det. Jag är bara glad, för min skull och alla som hjälper mig, säger Mikael Ymer till TT.

Miljonregn

Segern innebär att 20-åringen från Skara tjänar prispengar på en, för honom, ny nivå. En förlust i den andra omgången skulle ge motsvarande 930 000 kronor före skatt, en seger skulle lyfta prischecken ytterligare.

- Det är klart det är en fin check som kommer. Men helt ärligt... Fram till att du tog upp det nu har jag inte tänkt på det utan det är något som kommer med (framgången), säger Ymer.

Redan nu har talangen spelat in pengar han inte riktigt sett skymten av tidigare i singelkarriären. I januari vann Mikael Ymer en turneringstitel på Challenger-touren i Nya Kaledonien. Den gav "bara" drygt 100 000 kronor.

- Jag är lyckligt lottad och tacksam över att jag kan göra något jag tycker om. Att det är checkar som tillkommer är bara att tacka och ta emot, så klart, en stor bonus. Men jag är ingen som kliver av banan och säger "yes, här kommer en mille in på kontot". Utan det är mer kul att vara här och spela matcher mot de bästa i världen. Det är det viktigaste för mig.

Hoppas på mer

Storebror Elias, rankad 115 i världen, och lillebror Mikael Ymer är Sveriges två bästa herrspelare. Elias slogs ut i Franska mästerskapets inledande kvalrunda i förra veckan och fanns inte på plats i Paris under tisdagen för att följa sin bror.

Duon var däremot i kontakt efter Mikaels historiska seger i sin första, riktigt stora match.

- Vi pratar varje dag. Han är superglad för min skull, säger Mikael Ymer.

Efter Johanna Larssons och Rebecca Petersons oväntade segrar i damsingeln har nu Sverige tre spelare framme i den andra omgången av årets andra grand slam.

- Det är kul för svensk tennis, alltid bra och positivt när det går bra oss. Jag tror nästa generation inspireras av det här. Jag är jätteglad för tjejernas skull, vi får hoppas att vi har fler svenskar framme i nästa omgång.

Världsfemman härnäst

I andra rundan väntar svårt motstånd för Ymer: världsfemman Alexander Zverev som besegrade 56-rankade australiern John Millman i sin inledande match.

Zverev hade ledningen med 2–0 i set, men Millman utjämnade till 2–2 och tog matchen till skiljeset. Där var Zverev starkast och vann till slut med setsiffrorna 7–6 (7–4), 6–3, 2–6, 6–7 (5–7), 6–3 efter drygt fyra timmars spel.

- Det blir tufft. Han är en kvalitetsspelare, en av de bästa i världen. Jag kan bara göra mitt bästa där ute, så får vi se vad som händer, säger Mikael Ymer.

När svensken gjorde sin debut på herrarnas ATP-tour, i Stockholm Open i oktober 2015, var det mot just Zverev. Tysken vann då med 2–1 i set efter att Ymer imponerat på hemmaplan.

- Jag minns inte så mycket faktiskt. Bara att jag kämpade väldigt bra, och att jag hade jättebra support av folk hemma.