Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Serena Williams har sönder sin racket i ilskan under US Open-finalen.

WTA och Djokovic stödjer Williams

Serena Williams hävdar att hon straffades för sitt utbrott i US Open-finalen för att hon är kvinna. Legendaren får stöd från WTA och delvis av herrsegraren Novak Djokovic – medan Internationella tennisförbundet tar huvuddomarens parti.

Damtennisorganisationen WTA tycker att det var fel av domaren Carlos Ramos att straffa Williams med poängavdrag sedan hon upprört protesterat mot att ha blivit varnad för coachning från läktaren.

- WTA anser att det inte ska vara någon skillnad mellan hur man bedömer manliga och kvinnliga spelares uppträdanden under matcherna, säger vd:n Steve Simon.

- Och vi tycker att det var skillnad i den här matchen.

Händelsen under US Open-finalen mot Naomi Osaka, som japanskan vann med 6–2, 6–4, inleddes med en varning till Williams för att hennes tränare Patrick Mourantoglou coachat henne från läktaren genom gester. Mourantoglou erkänner att han försökte hjälpa Williams.

- Ja, jag gjorde precis som alla andra. Men hon såg inte ens mina gester och kände sig därför förnedrad när domaren varnade henne, säger han.

Williams blev rosenrasande på domaren över varningen och slog även sönder sin racket. Därmed fick hon poängavdrag som ledde till att hon förlorade gamet.

Efteråt beskyllde Williams domaren för sexism, att hon bestraffades för utskällningen för att hon är kvinna.

"Han förändrade matchen"

US Open-segraren på herrsidan, Novak Djokovic, tycker inte att domaren var sexistisk, men ställer sig ändå på Williams sida.

- Min personliga åsikt är att domaren nog inte borde ha pushat Serena, framför allt inte i en grand slam-final. Han förändrade matchen. Det var onödigt, enligt mig. Det är alltid mycket känslor, framför allt när man kämpar om en grand slam-pokal, säger Djokovic.

Williams tränare Mourantoglou anser att man måste "få stopp på hyckleriet" och tillåta coachning i grand slam-turneringar. I WTA-turneringar är det tillåtet att få råd av tränaren om man begär det.

Internationella tennisförbundet tar dock den portugisiske domarens parti.

"Det är förståeligt att den här stora profilen och olyckliga händelsen skapar debatt. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att Ramos dömde enligt regelboken och agerade med professionalism och integritet.", skriver ITF i uttalande.

Domarregler utreds

Det var inte enbart i damfinalen i US Open som domare hamnade i blåsväder. Den svenske tennisdomaren Mohamed Lahyani fick kritik för att ha peppat spelaren Nick Kyrgios. Och Christian Rasks varning av spelaren Alize Cornet när hon bytte tröja på banan i den 40-gradiga värmen blev också kritiserad.

Det får nu det amerikanska tennisförbundet att se över sin policy för domare i US Open.

- Vi behöver klargöra våra regler för domarna. För det får inte finnas någon inkonsekvens, säger talesmannen Chris Widmayer.