Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Serena Williams i samtal med domaren under US Open-finalen.

Williams efter poängstraffet: Sexism

Tennisspelaren Serena Williams anklagar tennisen för att vara sexistisk efter att hon straffats för att ha skällt ut domaren i US Open. Hon säger att det aldrig hade hänt om hon varit man.

Den 20-åriga japanskan Naomi Osaka vann US Open-finalen mot sin stora idol Serena Williams med 6–2, 6–4.

Finalens resultat överskuggades dock av Williams utbrott i andra set, som ledde till att amerikanskan fick en varning och en poängstraff efter att ha kallat domaren Carlos Ramos en "lögnare och en tjuv" och insisterat på att få en ursäkt.

- Han påstod att jag fuskade, och jag fuskade inte, säger Williams efter matchen.

Domaren menade att Williams tagit hjälp av sin tränare som ska ha gett henne tecken under matchen, vilket inte är tillåtet.

Williams säger att händelsen stärkt hennes uppfattning om att kvinnliga spelare behandlas annorlunda än de manliga spelarna inom sporten.

- Det är inte rimligt att få poängstraff för att säga så. Det är många män som sagt liknande saker, och bara för att de är män händer ingenting, sade Serena Williams efter matchen.

Williams sade också att hon kommer att fortsätta sin kamp för lika villkor för kvinnor och män inom tennisen.

- Jag är här och slåss för kvinnors rättigheter och för kvinnors jämställdhet.

Serena Willians får uppbackning av flera kvinnliga topptennisspelare för sin uppfattning.

"Om det hade varit en herrmatch hade det inte gått till så här", skriver tidigare världsettan Victoria Azarenka på Twitter.

Även tennisikonen Billie Jean King ställer sig på Serena Williams sida.

"När en kvinna blir känslosam är hon "hysterisk" och blir straffad för det. När en man gör samma sak, är "frispråkig", får det inga konsekvenser. Tack Serena Williams för att du uppmärksammar denna dubbelmoral. Vi behöver fler röster som också gör det", skriver Billie Jean King på Twitter.