William Karlsson.
William Karlsson.

William Karlsson: "Galet år"

Det är redan historiens största skräll – men det kan fortfarande bli ännu bättre. Vegas Golden Knights skyttekung William Karlsson sammanfattar läget så här inför starten på finalserien i Stanley Cup:

ANNONS
|

Men just nu är det inte riktigt läge för någon djupare reflektion över skrällåret som slår allt annat i den amerikanska idrottshistorien.

- Just nu lever jag bara för den här stunden. Jag är riktigt glad och jag tycker vi har förtjänat att vara här, säger William Karlsson till nhl.com inför finalserien mot Washington.

I natt (02.00) drar den i gång med första matchen i Las Vegas.

ANNONS

Inget lag i den amerikanska proffsidrotten har gjort samma resa som Vegas. St Louis Blues tog sig visserligen till Stanley Cup-final 1968, men den gången var samtliga lag i Western Conference nya.

Ett gäng spelare, oönskade i sina tidigare klubbar, har slagit hela Nordamerika med häpnad.

Mer självsäker

Inte minst William Karlsson. Han gjorde sex mål på 81 matcher för Columbus Blue Jackets förra säsongen. När han kom till Vegas fick han en framskjuten, offensiv roll och öste in 43 mål – tredje bäst i NHL – på 82 matcher. I slutspelet har det blivit sex mål hittills.

- Jag är mycket mer självsäker nu och tycker att jag har växt som spelare det här senaste året. Att ha folk som tror på dig hjälper verkligen och man vill återbetala det. Det har varit ett galet år och mycket har hänt. Jag är definitivt en bättre spelare nu än jag var för ett år sedan, säger han till nhl.com.

Karlsson blir förmodligen ensam svensk på isen i Vegaströja i natt. Centern Oscar Lindberg har varit petad mestadels i slutspelet och bara spelat tre matcher.

ANNONS

"Bäckis" segersugen

Washington jagar också sin första Stanley Cup-seger och gör sitt första finalframträdande på 20 år. Nicklas Bäckström, som tillsammans med Alexander Ovetjkin burit laget i så många år, säger till nhl.com:

- Det känns stort att vara här. Vi har spelat bra hockey, men ingen är nöjd med det. Nu ska vi försöka ta det här till en helt ny nivå, och vinna allt.

André Burakovsky, tvåmålsskytt i den sjunde och avgörande semifinalen mot Tampa Bay, och backen Christian Djoos är de två andra svenskarna i Washington.

TT

Fakta: Så spelas finalserien

Fakta: Stanley Cup-finalen

Så här spelas matcherna i Stanley Cup-finalen (svenska tider):

29 maj 02.00: Vegas–Washington.

1 juni 02.00: Vegas–Washington.

3 juni 02.00: Washington–Vegas.

5 juni 02.00: Washington–Vegas.

ev 8 juni 02.00: Vegas–Washington.

ev 11 juni 02.00: Washington–Vegas.

ev 14 juni 02.00: Vegas–Washington.

Fakta: Slutspelet hittills

Lagens väg till final, Vegas: Los Angeles 4–0 i matcher, San Jose 4–2, Winnipeg 4–1. Washington: Columbus 4–2, Pittsburgh 4–2, Tampa Bay 4–3.

Bästa poängplockare, Vegas: Jonathan Marchessault, 15 matcher–8 mål–10 assist–18 poäng. Washington: Jevgenij Kuznetsov, 19–11–13–24.

Flest tacklingar, Vegas: Brayden McNabb 64. Washington: Tom Wilson 70.

Målvakter, Vegas: Marc-Andre Fleury 12–3 i matchfacit, 94,7 i räddningsprocent. Washington: Braden Holtby 12–6, 92,3.

ANNONS