Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Wictor Peterssons OS-uppladdning i Varberg Bild: Annika Karlbom
Wictor Peterssons OS-uppladdning i Varberg Bild: Annika Karlbom

Wictor Petersson siktar på OS-final - förbereder sig i Varberg

Wictor Petersson hoppas kunna nå en OS-final i Tokyo. En del av förberedelserna gör kulstötaren i Varberg.
- Det är mellanläge i träningen nu. Sedan kommer toppningen, säger han.

Inne i Trestegets idrottscentrum hörs Guns ´n Roses ”Sweet child of mine” ur en liten högtalare när Wictor Petersson drämmer iväg kulan med högsta fart. Skåningen, som ska fylla 23 år senare i år, kör ett av många pass med coachen Staffan Jönsson och hans träningsgrupp. De anlände förra söndagen för sju lägerdagar.

– Vanligtvis brukar vi åka till USA och Los Angeles, men det är svårt att resa nu i coronatider. Då fick det bli Varberg. Sverige är bästa landet om man ska träna för i USA kan det ju bli ”shut down”, säger Wictor Petersson som tävlar för Malmö AI.

Goda erfarenheter av Varberg

Landslagskollegan Tilde Johansson har till viss del bidragit till att gänget hamnat i Varberg. När längdhopparen och häcklöparen från Falkenberg tidigare tränade kulstötning vägleddes hon av just Staffan Jönsson. Som har haft fortsatt kontakt med Tildes pappa Håkan.

Men Wictor Petersson har själv goda erfarenheter av Varberg.

– De hade ett jättebra Grand Prix här, det bästa jag varit på. Jag hörde talas om hallen då, men hade aldrig varit i den.

Just när HN hälsar på i mitten av veckan handlar det om återhämtning, teknik och slit med medicinboll. Totalt ska det bli nio pass på en vecka.

För Wictor Petersson väntar OS runt hörnet. Han är redan klar och har fått en biljett till Tokyo.

– Det är en barndomsdröm! Ett stort mål som börjar närma sig. Det är väl på nästa OS som jag ska ”peaka”, för man brukar vara som bäst vid 26-28 år. Nu blir det mer se och lära, men det är väldigt stort.

Hur har det varit att vänta på besked om OS med tanke på covid-19?

– Det var värre förra året. Det var svårt att veta hur man ska bete sig. Nu har man lärt sig hur man kan ha tävlingar på bästa sätt. Och man får akta sig. Här till exempel, så håller vi oss till gruppen och träffar inte så många andra.

Superstöt i Göteborg

Vid junior-SM i Göteborg 2020 fick Wictor till en superstöt som mätte 21,15 meter - fem centimeter över OS-kvalgränsen.

– Varje centimeter var viktig, men jag minns att speakern höll på resultatet, säger Petersson som då bara var nio centimeter från Sören Tallhems 36 år gamla inomhusrekord.

I år gjorde Wictor 21,13 på SM. Det räckte för att övertyga Sveriges Olympiska Kommitté.

– Bara för att man gör det en gång är det inte säkert att man blir uttagen av SOK. Det gäller att prestera på en hög nivå flera gånger, men jag blev uttagen för en månad sen. Blir man uttagen sent i juni eller juli kan det vara svårt att lägga upp träningen, men nu kan jag följa mitt program, säger Wictor Petersson.

Vad har du för OS-mål?

– Final är målet med OS. Sedan vill jag nå 22 meter, det är ett mål i sig. Jag har det hyfsat inom räckhåll. Bara jag sköter träningen borde det komma.

Har du varit i Tokyo innan?

– Nej, och det blir första gången jag är i Japan. Det ska bli jäkligt spännande att åka dit.

Petersson har inget att klaga på när det gäller vistelsen i Varberg.

– Vi bor på stadshotellet och har nära till fästningen. Det finns bra restauranger - och att det varit grymt väder gör saken ännu bättre.

Känner folk igen dig?

– Jag är väl en liten doldis, men det händer någon gång. Jag är ju i början av karriären. Mig gör det detsamma, jag vill bara köra kula, skrattar Wictor Petersson.

Lär mer om Falkenbergs FF här