Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Johan Astbrant har stämplat in på kontoret med Pirlo

Han hade ett krav: att få ha sin hund på kontoret. Nu har Warbergs nya tränare Johan Astbrant stämplat in, och visst, vapendragaren Pirlo är med.
– Det ska bli jättekul att dra igång, säger Johan Astbrant.

Det är inget stort kontor som Johan Astbrant har fått i Sparbanken Wictory Center.

– Eftersom jag kommer att jobba med mer än a-lagsverksamheten, jag ska hjälpa till med ledare- och spelarutveckling i klubben också, behöver jag ett kontor, och inte ett där det är så stor ruljans med människor som rör sig eftersom jag vill ha samtal med spelare och andra personer, säger Johan Astbrant.

Direkt när dörren öppnas till hans rum kommer Pirlo, en korsning mellan dvärgpudel och cavalier, nyfiket fram och nosar. Han är såklart döpt efter den förra Juventus-stjärnan och numera tränaren.

– Under mina sex år i Linköping hade jag med hunden varje dag, säger Johan.

Blev klar för Warberg IC för två månader sedan

Officiellt började Johan Astbrant sitt nya uppdrag i måndags, men han blev klar för Warberg IC för cirka två månader sedan. Då visste han inte vilken serie laget skulle spela i nästa säsong. Det gör han nu.

– Jag skulle ta ett sabbatsår eftersom jag hållit på med elitidrott i 15 år utan brejk. Jag var aktiv först och sedan tränare. Tiden gick och jag hälsade på föreningar både i SSL och Allsvenskan och kände av. Efter mötet med Warberg hade de kriterierna jag sökte. Då är inte SSL eller Allsvenskan det viktigaste - utan en vision vad vi vill göra.

Sedan säsongens slut har en del nyförvärv blivit klara, men mest har man tappat spelare.

– Det är naturligt med fyra, fem år där det gått både upp och ner. Det tar mentalt på spelarna. I år var serien inte speciellt tuff. Det var när laget kom till kvalet mot Hagunda som det blev det. Fyra matcher på en hel säsong. Att starta om på ny runda kan då vara svårmotiverat.

Ser man på Warbergs kvitteringsmål i match tre mot Hagunda är det Zeb som firar mest - trots att han spelat minst

Johan Astbrant väljer att fokusera mest på de spelare som redan finns i truppen.

– Många som satt vid sidan av i fjol har jag själv scoutat som möjliga spelare till Linköping, som hamnade i Warberg. Johan Stadin från Lockerud har inte fått mycket speltid här, men var på radarn för mig i SSL.

– Och lokala produkter som Oliwer Olsson och Zeb (Johnsson). När vi mötte Warberg med Linköping för två år sedan var Oliwer den bästa rollspelaren, där finns något intressant. Och Zeb som är från Varberg, det är viktigt med koppling. Ser man på Warbergs kvitteringsmål i match tre mot Hagunda är det Zeb som firar mest - trots att han spelat minst. Det ger ett signalvärde om hur mycket han bryr sig.

– Markus Berntsson, där finns extrem potential. Han är fantastiskt bra med bollen, så det finns en massa intressanta spelare som inte fick visa upp sig.

Johan Astbrants egna kontakter handlar mest om SSL-bördiga spelare.

– Men för oss handlar det om att bygga ett slagkraftigt lag på sikt. Att vi inte åker hiss mellan serierna. När vi går upp ska vi vara redo för att tävla. Det ska inte vara konstgjord andning.

Pirlo älskar bollar, men är lugnet själv under HN:s besök.

– Jag har jobbat mycket med att han inte får skälla. Det är inget som jag uppmuntrar. Han skäller när han leker och då är jag den bittra som säger ”nej, vi skäller inte här”.

Skäller du som tränare?

– Jag kan skälla när saker inte är som vi har kommit överens om.

Det är första gången som jag tränar ett lag som jag inte har spelat i, det gäller både fotboll och innebandy

Den lilla krabaten lär bli en maskot i Wic, men är redan mediavan och syntes till och med inne på planen på Linköpings träningar. På måndag är det dags att träffa nya lekkamrater, både för Pirlo och husse.

– Inga av nyförvärven kommer vara här. Det blir mest spelare som redan är här. Förhoppningsvis ramlar de flesta in i juni. Jag måste erkänna att det är lite smånervöst, säger Johan Astbrant och avslöjar varför:

– Det är första gången som jag tränar ett lag som jag inte har spelat i, det gäller både fotboll och innebandy. Visst förutom ungdomslag, men ett seniorlag där är det första gången. Och jag minns ju när vi mötte Warberg med Linköping. Då stod man och gafflade med (Mattias) Kongstad och Simon Svensson. Helt plötsligt är vi på samma sida. Man får väl försöka med en ”icebreaker” för att vända det till något positivt.

Läs mer om Warberg IC här

Fler lokala sportnyheter hittar du här