Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johan Astbrant har skrivit treårskontrakt med Warberg IC. Bild: PER WIKLUND
Johan Astbrant har skrivit treårskontrakt med Warberg IC. Bild: PER WIKLUND

Johan Astbrant blir ny tränare i Warberg IC

Johan Astbrant, 37, blir den som tar över som tränare i Warberg IC. - Jag har hälsat på många föreningar, men ingen var i närheten av deras proffsighet, säger han.

Warberg IC gick i förra veckan ut med att Anton Drake lämnar föreningen och flyttar till Örebro efter säsongen. Redan då nämndes Johan Astbrants namn. Under måndagen blev det också helt officiellt.

HN får en pratstund med honom, precis innan han ska mata dottern Lizzie - ett namn som svärmor kom på.

– Till nästa gång har jag lärt mig att inte fundera så mycket på namn, utan bara låta det komma, säger Johan från hemmet i Malmö där också sambon finns.

På sikt lär familjen flytta upp till Varberg.

- Jag tror inte på pendlingsdelen över tid. Ska man vara huvudtränare tycker jag man ska vara med på daglig basis, men i början blir det pendling och lite övernattning, säger Johan.

Digital träff med Kimmo Eskelinen och Emil Risberg

Rekryteringen gick till så att han först hade en digital träff med Kimmo Eskelinen och Emil Risberg. Sedan var han även på besök i stan med familjen och i dagarna skrev Astbrant på kontraktet som gäller i tre år.

– På pappret, sen vet både jag och föreningen att det är lätt att prata om långsiktighet. I elitidrott krävs att man vinner. Det spelar ingen roll vad man gjort innan. Det är en färskvara. Men tre år skickar signal om att det är ett projekt vi ska landa i.

Den Vimmerby-fostrade Astbrant har en bakgrund som spelare på SSL-nivå i FC Helsingborg och Linköping, men sadlade 2014 om till huvudtränare för östgötarna.

2015 ledde han klubben till sin första SM-final och blev dessutom framröstad till årets tränare i Svensk innebandy. Året efter upprepade han bedriften genom att återigen stå i en SM-final.

Som spelare var Johan Astbrant känd för sitt vassa skott.

– Tyvärr blev jag slöare för varje år som gick. Det hade varit kul att göra sin resa åt andra hållet, och komma till insikt med viktiga saker. Sen hade jag kunnat vara spelare. Då tror jag att jag hade kommit längre än vad man gjorde. Reserv på en landslagssamling, mycket mer blev det inte, men det är väl okej.

Beskriv dig som tränare då!

– Extremt engagerad och passionerad, jag har ett driv för den dagliga verksamheten. Jag är en kravställare. Både på omgivningen, den befintliga staben och föreningen men i synnerhet på mig själv. Det jag förmedlar måste jag själv stå för, så jag kan inte bara glassa runt.

Av familjeskäl blev det ingen fortsättning i Linköping. Han var där i tio år, varav sex och ett halvt som coach.

– Jag hade det här året kvar på mitt avtal. Sen kände jag från förra året att energin börjat dala. Det var samma saker dag in och dag ut.

Linköpings IBK gjorde en stark spurt - men sedan blev SM-slutspelet inställt på grund av pandemin.

– Man blev lurad att ge det en chans till, men i och med att familjen flyttade ner till Malmö så första månaden fick jag pendla till Linköping. Innan hade jag tagit in (David) Gillek som assisterande och vi hade byggt upp en bank med poäng. Det var ett bra läge att lämna över stafettpinnen. Ser man på de resultat som Linköping gjort var det rätt beslut.

Johan Astbrant har redan hunnit bekantat sig med Varbergs stränder. Bild: Warberg IC
Johan Astbrant har redan hunnit bekantat sig med Varbergs stränder. Bild: Warberg IC

Sportchefen Kimmo Eskelinen säger i ett pressmeddelande:

– Han är en tränare med mycket hjärta och passion och samtidigt en kravställare som sätter en tydlig stämpel på hur hans lag skall agera. Ihop med sin dokumenterade erfarenhet att utveckla unga spelare till toppspelare i Sverige så ser vi honom som det perfekta valet för oss just nu.

Johan Astbrant tillträder sin roll som huvudtränare den 1 maj, efter att nuvarande säsong är färdigspelad.

Läs mer om Warberg IC här

Fler lokala sportnyheter hittar du här