Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tack vare OS-guldet är Frida Hansdotter en av största svenskarna i alpinhistorien, anser Pernilla Wiberg. Arkivbild.

Wiberg: "Kommer hamna i legendfacket"

Hon var den ständiga tvåan bakom Mikaela Shiffrin. Men Frida Hansdotter slog amerikanskan när det gällde som mest. Tack vare OS-guldet förra året tillhör hon de allra största, säger Pernilla Wiberg.

Fem svenskar har tagit OS-guld i alpint genom åren: Ingemar Stenmark, Pernilla Wiberg, Anja Pärson, André Myhrer och Frida Hansdotter.

Den sistnämnda har nu bestämt sig för att avsluta karriären.

Femteplatsen i slalom på VM i Åre tidigare i år var en missräkning för Hansdotter. Men OS-guldet i Pyeongchang förra året, karriärens självklara höjdpunkt, gör att hon ska räknas till de allra största inom svensk alpinåkning, säger förra alpinstjärnan Pernilla Wiberg, i dag expert på SVT.

- Att hon lyckades ta OS-guldet, det kommer hon att bli ihågkommen för. Det är bara att titta på vilka svenskar som har OS-guld i alpint. Så hon hamnar ju där uppe på grund av det guldet, säger Wiberg.

Guldet var också ett stort "äntligen" för Frida Hansdotter som under de senaste åren har fått nöja sig med att vara världens näst bästa slalomåkare bakom USA:s Mikaela Shiffrin.

- Jag vet inte hur många andraplatser Frida har bakom Shiffrin, det är oturligt att hon var samtida med henne, som har varit oslagbar. Men samtidigt var kronan på verket att hon lyckades slå henne på fingrarna på den absolut viktigaste dagen. Inte bara att hon vinner utan att hon gör det när Shiffrin faktiskt tar sig ner, säger Pernilla Wiberg.

Det är på många sätt en utmärkt tidpunkt att avsluta karriären, säger Wiberg. Inte minst för att Hansdotters arvtagare redan är här.

- Att Anna Swenn-Larsson tog medalj på hemma-VM (silver i slalom) var oerhört bra, det passar perfekt nu när Frida slutar. Kronprinsessan tar över. Jag tror att hon kommer att kunna hålla några år framöver. Hon är där i toppen för att stanna. Det är värre på herrsidan där vi inte vet riktigt hur Matts (Olsson), André (Myhrer) och Mattias (Hargin) vill göra nästa säsong.