Tina Weirather, Liechtenstein, efter sitt åk i super-G-tävlingen i världscupen i Åre.
Tina Weirather, Liechtenstein, efter sitt åk i super-G-tävlingen i världscupen i Åre.

Weirather: "Det största man kan vinna"

Hon gjorde det förra året – och hon gjorde det igen. Inte lika emotionellt i år – men trots det desto större.

ANNONS
|

Att det "bara" blev en sjätteplats i världscupsfinalen i Åre var ingen större smolk i bägaren för Tina Weirather, då resultatet gav poängen hon behövde för att säkra segern i super G-cupen.

Med trofén i hand för andra året i rad så kunde fartfantomen från Liechstenstein konstatera att hon ännu en gång varit bäst i alla förhållanden.

- För mig är det (super-G-cupen) största man kan vinna i vår sport efter en totalseger. På ett OS kan vad som helst hända, till exempel kan vädret skifta. Men ingen får en totaltitel om man inte genomgående är bra i alla förhållanden, säger Tina Weirather.

ANNONS

TT: Hur mycket betyder den här andra raka trofén?

- Den är oerhört viktig. Ett år är en sak. Men två år i rad betyder något mer, åtminstone för mig.

"Har växt mentalt"

Att hon varit där förut påverkade henne, så klart. Efter segern förra säsongen var det desto mer känslosamt och omtumlande än vad det var nu i Åre.

- Jag känner att jag växt mentalt från förra året. Det tog fortfarande mycket energi, men inte i närheten så mycket som det gjorde för ett år sedan. Förra året var jag nära ett sammanbrott när jag vann. I år var jag bara glad och njöt av att åka.

Den enda som kunde hota Weirather om den globformade trofén var schweiziskan Lara Gut. Hennes anspråk på totalsegern slutade dock mer eller mindre innan det hunnit börja, då hon körde ur tidigt i en, för många åkare, knivig vänstersväng.

ANNONS

Segrare utan press

I stället för både Weirather och Gut var det Sofia Goggia som tog segern i Åre, efter att dagen innan ha kommit tvåa och säkrat segern i störtloppscupen. Segern togs med 32 hundradelar till tvåan Viktoria Rebensburg, Tyskland, och 53 till trean Lindsey Vonn.

Att ha störtloppstrofén i bakhuvudet hjälpte snarare än stjälpte italienskan.

- Det mål jag hade i Åre var störtloppstiteln, och den lyckades jag ta i går, även om det var långt ifrån enkelt, säger Goggia.

TT: Så super G-segern känns mest som en bonus?

- Jag var helt slut igår efter den tuffa säsongen. Men idag kände jag mig oerhört lätt med mycket tro. Jag sade till mig själv: "Jag har redan gjort det jag skulle, jag kan åka helt fritt", och det gjorde jag.

TT

ANNONS