Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Rusadas avstängning hävs. Arkivbild.

Wada häver Rusadas avstängning

Wada häver avstängningen av Rysslands antidopningsorganisation Rusada. Ett beslut som möter kritik.

Internationella antidopningsorganisationen Wada har på ett styrelsemöte på Seychellerna beslutat att tillåta Rusada att återuppta sitt antidopningsarbete, meddelar man i ett uttalande.

Rysslands antidopningsbyrå har varit avstängt sedan november 2015 då det avslöjades att det förekommit omfattande och statsstödd dopning i Ryssland.

Åke Andrén Sandberg, ordförande i Riksidrottsförbundets dopningskommission, säger till TT att han tycker att beslutet är "tråkigt och sänder fel signaler".

"Politik vi inte kan påverka"

- Risken är att man tycker att man kan kringgå antidopningsreglerna, det blir inte trovärdigt. Men den här typen av beslut ligger på en mycket, mycket högre nivå. Det är en sorts politik som sker där uppe som vi inte kan påverka. De tycker säkert att antidopningsarbetet är viktigt, men inte i den grad som vi, och uppenbarligen är det inte lika viktigt som att idrotten är internationell.

Inför torsdagens möte rekommenderade Wadas granskningskommitté till det nu tagna beslutet trots att Ryssland fortfarande inte har uppnått kraven att erkänna McLaren-rapporten och ge Wada tillgång till de lagrade dopningsproverna i Moskva.

Förslaget har tidigare kritiserats från flera håll och en av Wadas styrelsemedlemmar, vice ordförande Linda Hellestad, Norge, sade inför mötet att hon tänkte rösta emot förslaget.

Ryssland positivt

Men en stor majoritet av styrelsen var för beslutet som Åke Andrén Sandberg tror kan få flera rena utövare att känna en besvikelse.

- Klart att de vill att de ryska idrottarna ska vara med men jag tror att det är väldigt frustrerande när man tror att några man tävlar mot har möjlighet att dopa sig. Nu kan det finnas en liten misstanke att det är viktigare för en del att vinna än att göra det på rätt sätt, säger Andrén Sandberg och betonar att antidopningsarbetet i Sverige fortgår på samma sätt som tidigare.

Olga Golodets, Rysslands vice premiärminister med ansvar för idrottsfrågor, säger att regeringen "välkomnar beslutet".

- Ryssland har de senaste åren gjort ett enormt arbete för att på ett transparent och tydligt sätt förhindra dopning, säger Golodets.

- Wadas beslut är det största sveket mot rena idrottare i den olympiska historien, säger Jim Walden, advokat till visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov.

Avstängning kvarstår

Wada må ha hävt sin avstängning men det internationella friidrottsförbundet, IAAF, betonar att det beslutet bara är ett av deras tre på förhand bestämda villkor för att de ska välkomna tillbaka det ryska friidrottsförbundet. IAAF kräver också att McLaren-rapporten ska erkännas och att resultat från gamla dopningsprover ska lämnas ut. Hur det går med de två villkoren kommer att undersökas av en specialgrupp, och en rapport ska lämnas till IAAF-mötet i december.

"Den här processen, som vi själva har bestämt, har gynnat friidrotten i stort de tre senaste åren. Vi kommer fortsätta att följa vår färdplan och lita på vår specialgrupp, tills vi är nöjda med att det ryska förbundet har levt upp till alla villkor", säger IAAF-presidenten Sebastian Coe i pressmeddelandet.