Lindsey Vonn under måndagens träning.
Lindsey Vonn under måndagens träning.

Vonns knä "okej" inför de sista tävlingarna

Lindsey Vonn har två tävlingar kvar i karriären. Frågan är om hon kan sluta på topp. Första VM-testet i Åre, störtloppsträningen, gick "okej" för den sargade stjärnan.

ANNONS
|

Lindsey Vonn kommer aldrig att komma i kapp Ingemar Stenmarks 86 världscupsegrar. De senaste knäskadorna gör att amerikanskan får nöja sig med att vara bara nära med sina 82.

Men kanske kan det bli en värdig avslutning åtminstone. Vonn, som i fredags meddelade att farttävlingarna på VM i Åre blir de sista i hennes framgångsrika karriär, kom till start i måndagens störtloppsträning och verkade ändå hyfsat nöjd inför tisdagens super-G.

- Det var okej, stabilt. Det var svårt att köra som nummer ett, jag fick inte riktigt till linjen, säger Vonn.

ANNONS

- Knät känns okej, så jag ser fram emot i morgon så får vi se vad som händer.

Ivarsson lika med Vonn

Träningsåket stod sig också hyfsat i konkurrensen – Vonn var trots en något trevande start elva, 1,44 efter österrikiskan Tamara Tippler. På samma tid slutade även svenska VM-debutanten, Årefödda Lin Ivarsson.

Lisa Hörnblad, som var elva i det sista störtloppet inför VM, blev 19:e efter en stor miss i början av träningsåket.

- Ett jättedåligt åk, jag supermissade på toppen. Så jag vet ju var jag lägger bort tiden, säger Hörnblad, som var med både på VM för två år sedan och OS i fjol.

- Jag är snabb här nere, men så stor miss får man inte göra.

ANNONS

Även Helena Rapaport och Ida Dannewitz gjorde bra träningsåk inför sina riktiga VM-debuter i tisdagens super-G. Amerikanskan Mikaela Shiffrin, som funderar på en start i kombinationen senare under VM, var anmäld till störtloppsträningen men valde till slut att avstå.

Lång skadelista

För Lindsey Vonn återstår nu bara tisdagens super-G, ytterligare ett par träningsmöjligheter samt störtloppet på söndag. Sedan är den långa karriären slut.

Fartveteranen har en extremt lång meritlista. Hon VM-debuterade redan 2005 och tog både störtlopps- och super-G-silver i Åre 2007.

Men skadelistan är tyvärr i nästan samma klass. Skadorna har avlöst varandra de senaste vintrarna och den här säsongen hade inte ens hunnit börja förrän hon kraschade och skadade knät under ett träningspass i november.

Hon gjorde inte comeback förrän i Cortina nyligen, men skadade sig igen och var ytterst nära att behöva stå över VM helt. Till slut kom beskedet via sociala medier i fredags – det blir start i Åre, men ingenting mer efter det.

Det innebär att hon har bara två medaljchanser kvar. Och förhoppningsvis ett möte med svensken vars rekord hon bara var nära att slå.

- Det är en tuff situation. Jag ville inte avsluta min karriär nu, men med tanke på omständigheterna är Åre ett bra ställe, sade Vonn i bland annat Eurosport inför måndagens störtloppsträning.

ANNONS

- Hoppas att Ingemar kan komma upp hit också så jag får säga hej då till honom också. Och kul att se alla tjejerna en sista gång. Det blir sorgligt, men jag ska göra mitt bästa som vanligt så får vi se vad som händer.

TT

Fakta: Lindsey Vonn

Född: den 18 oktober 1984 i St. Paul, Minnesota (34 år).

Världscupsdebut: som 16-åring den 18 november 2000.

Mästerskapsmedaljer: ett OS-guld (störtlopp 2010), två OS-brons (super-G 2010, störtlopp 2018), två VM-guld (super-G och störtlopp 2009), tre VM-silver (super-G och störtlopp 2007, störtlopp 2011), ett VM-brons (super-G 2015).

Världscupsmeriter: fyra totaltitlar (2008, 2009, 2010, 2012), 16 grentitlar (åtta störtloppscuper, 5 super-G, tre kombination), 82 vinster, totalt 137 pallplatser.

ANNONS