Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Lindsey Vonn i OS-störtloppet i Jeongseon.

Vonn trea i sista OS-störtloppet

Lindsey Vonn ville kröna karriären med ett nytt OS-guld. I stället blev störtloppet en italiensk – och norsk – succé. För Vonn slutade karriärens sista OS-störtlopp med en bronsmedalj.

Lindsey Vonn har vunnit det mesta som går att vinna som alpinåkare och börjar närma sig Ingemar Stenmarks rekord på 86 världscupsegrar. Men på de stora mästerskapen har amerikanskan inte lyckats i samma utsträckning.

Vonn OS-debuterade redan 2002 men ser ut att få nöja sig med ett enda OS-guld, från störtloppet i Vancouver 2010.

Visst fick Vonn kliva upp på pallen, men som bronsmedaljör. Det fattades 47 hundradelar upp till italienskan Sofia Goggia, som tog sitt första OS-guld. Dessutom klämde sig även norskan Ragnhild Mowinckel in framför Vonn, bara nio hundradelar bakom Goggia.

- Om man tänker på allt som hänt de senaste åtta åren och vad jag tagit mig igenom för att komma hit, är det en dröm att åka härifrån med en medalj, säger Lindsey Vonn.

- Man måste ha lite perspektiv. Det är klart att jag hade älskat att ta en guldmedalj men ärligt talat är det här fantastiskt och jag är väldigt stolt.

En tävling kvar

Amerikanskan har haft stora skadeproblem de senaste åren och missade OS i Sotji. Efter en relativt svag säsongsinledning var det också lite svårt att veta i vilken form Vonn var inför Pyeongchang. Men så tog hon två nya världscupsegrar i Garmisch-Partenkirchen nyligen och kom till Sydkorea som stor medaljfavorit ändå.

I super-G:n blev det bara en sjätteplats, men till slut blev det i alla fall ett brons.

Det mesta talar för att Vonn, 33, inte kommer att finnas med i Peking om fyra år. Det innebär att hon bara har torsdagens kombination kvar av sin OS-karriär.

- Jag är väldigt stolt över att stå på pallen i dag. En känslosam dag, eftersom det troligen är mitt sista OS-störtlopp. Men jag är på pallen, så jag är väldigt glad, säger hon.

- Jag önskar att jag kunde fortsätta åka skidor, att min kropp inte gjorde så ont som den gör. Men jag är lycklig över en pallplats i mitt sista OS-störtlopp.

Hörnblad missnöjd

Svenska Lisa Hörnblad slutade på 17:e plats, 2,41 sekunder efter Goggia, och var missnöjd.

- Jag åkte inte hit för att bli 17:e. Jag ville göra det lite bättre. Men jag försökte i dag och gick verkligen för det, men det gick inte hem. Det var alldeles för mycket missar, säger svenskan.

Hon tar ändå med sig positiva känslor från sitt första OS, som också gav en 24:e-plats i super-G.

- Det har varit jättekul och lärorikt, och inspirerande att se tjejer ta OS-medaljer. Det är ju det man vill göra en dag.