Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Storstjärna på hemmaplan. Marcus Nilsson har trots en diger karriär aldrig spelat ett stort mästerskap, men vinner Sverige mot Estland på söndag kvalificerar sig blågult för det första EM-slutspelet på 22 år.

Volleybollens Ibrahimovicvill till EM

Marcus Nilsson, 32, har upplevt det mesta på en volleybollplan, men aldrig fått spela ett stort mästerskap. – Det är sista bocken att kryssa i, säger han inför Sveriges EM-playoff mot Estland i Halmstad arena.

Det är snart 15 år sedan Nilsson från Torup debuterade i blågult, men trots 115 landskamper saknar den 2,08 långa storstjärnan det många andra på hans nivå får vara med om varje år – ett mästerskapsslutspel.

På klubbnivå har han nått betydligt längre.

För två år sedan vann Marcus Champions League i ryska Lokomotiv Novosibirsk och blev dessutom utsedd till turneringens mest värdefulla spelare. Lägg därtill att han blivit fransk mästare i Paris och grekisk mästare i Iraklis.

Därför är det inte så konstigt att han numera kallas ”volleybollens Zlatan”.

Ska Sverige ta sig till EM i Italien och Bulgarien i höst hänger det mycket på vad den sympatiske hallänningen presterar.

Men han är van vid press.

– I en av matcherna i EM-kvalet fick jag 80 pass och gjorde 37 poäng. Då var jag rätt trött efteråt, skrattar han.

Så beroende av Nilsson är dock inte Sverige längre.

Alla unga spelare har tagit kliv under säsongen och det finns nu fler som kan avgöra.

I passaren Dardan Lushtaku, som precis som Marcus kommer från Hylte kommun, har han hittat en radarkompis.

– Det har alltid varit luckor i landslaget under min karriär. Vid något tillfälle saknade vi en bra passare, vid ett annat var vi inte tillräckligt med centrar eller så var det problem på vänsterkanten, Men nu är vi kompletta, tycker han.

Marcus säger att han varit störd av att landslaget inte lyckats så bra, men inte är det längre.

– Det hade så klart varit ofantligt häftigt om vi tagit oss till EM, men händer det inte i helgen så kommer det att göra det längre fram.Jag är övertygad om alla de här unga killarna kommer att ta sig till ett mästerskap – om det blir med eller utan mig får framtiden utvisa.

Sverige förlorade den första playoffmatchen i Tallinn med 1–3 för en vecka sedan och måste nu vinna på hemmaplan för att säkra en EM-biljett.

En tuff uppgift, men inte omöjlig.

De favorittippade esterna hade fullt sjå med svenskarna och tvingades rädda setbollar både i andra och tredje set – marginaler som mycket väl kan vara de omvända i arenahallen på söndag.

– Vi har en rejäl uppförsbacke och ska vi vinna måste vi spela med hög energi och aggressivitet som vi gjorde i första set i Tallinn. Blir vi passiva är esterna där och hugger direkt.

Svenska landslag brukar dock vara som bäst när det gäller att slå ur underläge.

– Vi får hoppas att det stämmer. Så lite uppmärksamhet som möjligt – då brukar vi prestera på topp.

Marcus har tolv år som utlandsproffs bakom sig och hans rutin är förstås ovärderlig, men efter fyra år i Ryssland (senast i Kussbass Kemerovo) vill han prova någon annan liga i höst.

– Ja, det känns som om jag vill komma till ett varmare ställe än Sibirien.

Kanske Italien igen?

– Mina vänner vill gärna att jag spelar där så de kan komma och hälsa på mig, men får jag själva välja så kan jag tänka mig Frankrike eller Turkiet.

Först ska Nilsson, som bor i Halmstad på somrarna, lyfta Sverige mot EM – och vad passar bättre än att kunna göra det på hemmaplan.

I går eftermiddag var över 2000 biljetter sålda till matchen.

– I ett ”golden set” kan publiken vara avgörande. Ett fullsatt Halmstad arena skulle göra mycket för oss på planen.

Lär mer om Falkenbergs FF här