Vilken vass debut av Swärdh

Han var andrareserven som fick hoppa in i ett hett slutspel. Men Edvin Swärdh skötte uppgiften galant! – Det var mäktigt, men lite skakigt i början. sa 17-åringen.

ANNONS
|

Volleyboll: SM-kvartsfinal 2:5

Falkenberg-Tierp 3-0

(25-23, 25-19, 25-16)

Edvin Swärdh går i andra klass på gymnasiet. Han är en talang som är fostrad i Falkenbergs VBK:s egna led - som drömt att få chansen bland "de stora grabbarna".

– Jag spelade ett set mot Falköping också, men det här är första matchen med riktigt mycket speltid, sa Edvin Swärdh.

När ordinarie liberon Johan Ericsson fortfarande var magsjuk ställdes coachen Patrick Aparicio inför ett val: Christoffer Levin eller Edvin Swärdh?

Han valde Levin.

Till att börja med.

– Jag visste inget från början, utan tänkte då får jag vara beredd. Christoffer har ju haft problem med sitt knä i några veckor, sa Edvin som kom in vid ställning 19-19 i första set - och blev kvar matchen ut.

ANNONS

– Jag ville fortsätta göra det lätt och inte något dumt, sa Swärdh.

Han agerade stabilt i mottagningarna, offrade sig och tog på sig rollen som pådrivare.

– Som libero gör man inte många poäng så då får man elda på i stället, sa Edvin.

"Do or die-läge"

Det var egentligen bara i första set som Tierp kunde hota FVBK.

– Självklart är jag lite besviken på resultat. En sådan här match vill man ju vinna. Det finns vissa saker vi kan förändra, men det kommer bli tufft att komma tillbaka hit, det är lite "do or die"-läge, sa Tierps stjärna Nicholas Dubinsky.

– Vår serve satte mycket press på dem, framför allt i andra och tredje set. Då var vi för stora och spelet flöt på. Vi gav dem inte lillfingret, sa Patrick Aparicio.

Kring unge Swärdh öste han beröm:

– Levin var okej, men inte i toppform. Därför satte jag in Edvin. Han tränar med oss två gånger i veckan och det klickade bättre.

En som också lyste var Johan Gruvaeus. Han stängde igen både andra och tredje set med tunga smashar. Plus att han steg fram och satte två klockrena serve-ess fram till 13-9 i tredje set.

ANNONS

– Det var skönt att få starta. I början gick det knackigt, men sen kom man in i det mer.

Johan tackade för förtroendet han fått.

– När Fayez Alloush klassas som utländsk spelare har både jag och brorsan (Daniel) fått dra ett tyngre lass, sa Johan som aldrig var orolig kring Swärdhs kaliber:

– Han gör det fantastiskt! Jag har spelat med honom i ungdomsåren och vet vad han kan, men man vill ändå inte sätta den pressen på en junior.

Hur är statusen på Johan Ericsson?

– Han är bättre än i måndags, men mår inte bra, sa Aparicio.

Med den back up som finns behöver han inte vara orolig. FVBK rusar mot semifinal. Bara man gör sitt jobb.

– 2-0 i matcher känns bra. Nu kan vi avgöra på söndag och slippa en lång resa, sa Edvin Swärdh.

ANNONS