Grekland suveräna. Sverige hade ingen chans att besegra storfavoriten Grekland i VM-kvalet i Halmstad i helgen.
Grekland suveräna. Sverige hade ingen chans att besegra storfavoriten Grekland i VM-kvalet i Halmstad i helgen.

Sveriges mål är nått

Sverige lyckades inte välta storfavoriten Grekland i VM-kvalet i Halmstad arena, men slutade tvåa i gruppen och får nu kvala vidare i oktober. – Det var vårt mål. Vi är nöjda, säger stor­stjär­nan Marcus Nilsson.

ANNONS
|

Nästa höst avgörs VM i Polen. Sverige har fortfarande chans att ta sig dit, men vägen blev extra lång och snårig i och med förlusten mot Grekland.

Efter 3–2-segern mot Norge i lördags var blågult redan klart för avancemang och hade chans att vid seger i går vinna gruppen och ta sig direkt till slutkvalet.

Men trots att svenskarna hade allt att vinna mot det betydligt mer meriterade motståndet räckte laget inte riktigt till.

– Grekerna var stabila och gjorde väldigt få misstag medan vi hade lite för många dalar. Vi får jobba på att få bort dem, säger Marcus Nilsson, som inte var allt för nedslagen efter förlusten.

ANNONS

– Det är aldrig kul att förlora, men vi gjorde vad vi skulle och tog oss vidare till kvalsteg 2. Norge var lite bättre än vad vi hade förväntat oss, men vi vann kampen om andraplatsen och det känns skönt, tycker han.

Nilsson har visat lite trevande form i de två tidigare VM-kvalmatcherna i helgen men var suverän mot grekerna. Totalt blev det 16 poäng för Torupssonen som såg till att Sverige hängde med i de första seten inför de 1 200 åskådarna i Halmstad arena.

Men när seten skulle avgöras visade grekerna klassen och framför allt 2.11 långe högerspikern Mitar Tzourtis, 18 poäng, var svårstoppad för det svenska försvaret.

– Grekerna taggade till när vi kom upp över 20 poäng och gjorde extra grejer som vi inte riktigt var med på. Vi har fortfarande mycket att lära även om vi tagit stora kliv de senaste veckorna, säger Marcus.

Blågult var aldrig i ledningen mer än med två bollar – vid ställningen 5–3 i första set – och hade nog behövt sätta lite mer press för att störa sydeuropéerna som har ett rutinerat lag där flera av stjärnorna spelat Champions League-final i Nilssons gamla klubb Iraklis.

– Jag var orolig efter femsetaren mot Norge i lördags. Den tog på krafterna och med det energitappet var det inte lätt för oss att göra poäng i dag. Grekerna spelade jäkligt bra och tog bort våra bästa slag, tycker Sveriges förbundskapten Johan Isacsson.

ANNONS

Dardan Lushtaku, passaren från Hyltebruk:

– Vi gör ingen kanonmatch, ändå får vi 21, 21 och 22 poäng i seten. Gör vi mind­re misstag så är vi snart i fatt dem.

ANNONS