Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Stor Falkenbergprägel på EM-kvalande Sverige: ”Gör något rätt i Falkenberg”

I helgen kvalar Sverige mot årets EM i volleyboll.
Då är inte mindre än fyra spelare från Falkenbergs VBK med, i en trupp som även innehåller FVBK-produkten Daniel Gruvaeus.
– Det måste betyda att vi gör något rätt hemma i Falkenberg, säger liberon Edvin Swärd.

Kvalet till herrarnas EM i volleyboll har skjutits upp två gånger, men i helgen drar det för svensk del äntligen i gång. Det svenska landslaget har tagit sig ner till kroatiska kuststaden Zadar för de första två matcherna i kvalet, och tillvaron är inte helt tokig.

– Kroatien är ganska likt Sverige i sina restriktioner så vi kan ändå röra oss och så där. Men vi kör med ansiktsmask. Vi får ändå se en del av Kroatien så det är häftigt, säger högerspikern Johan Gruvaeus.

– Det är rätt fantastiskt. Vi hade lite ledigt i förmiddags så då passade vi på att gå ner till hamnen och kolla lite i stan. Det var kul att komma ut, säger liberon Edvin Swärd.

Fyra FVBK-spelare i truppen

Förutom Swärd och Gruvaeus är även Johans bror, tillika FVBK-produkten, Daniel Gruvaeus samt dagens spelare Anton Ribom och Oskar von Sydow alla del av den starka FVBK-prägel som truppen har. Dessutom har flera andra spelare, som Dardan Lushtaku och David Pettersson, gjort sejourer i klubben.

– Det är jättekul. Det är en tajt grupp killar och jag tycker vi har skön energi. Många av oss utmanar till att vara med och starta. Vi ger startspelarna en bra match genom att bidra mycket på träningarna. Jag tycker det är jättekul när det är ens polare som är med i landslaget. Det är ett kvitto på att Falkenberg gör ett bra jobb, säger Johan Gruvaeus.

Vad kan det betyda i EM-kvalet?

– Det kan betyda att man är lite mer inspelade. Man känner varandra lite bättre. Jag vet ju till exempel att om jag ställer mig bredvid Daniel (Gruvaeus) så vet jag vad han gillar och han vet vad jag gillar. Så det behövs inte lika mycket kommunikation än med någon man bara spelat några matcher med, säger Swärd.

Sverige är underdogs

Det kan också behövas. Sverige ställs mot Nederländerna som är ett av de bättre landslagen i Europa med flera världsstjärnor, och även Kroatien är rankat högre än Sverige.

Därför är det som underdogs det blågula landslaget går in i kvalet, som består av två matcher var mot Kroatien och Nederländerna som spelas i kroatiska Zadar och nederländska Apeldoorn.

– Det jag vet är att Holland är ett ruskigt bra lag, de har några världsstjärnor i truppen. Det blir svårt, men gör vi det vi ska och det som coacherna har scoutat fram så ska vi nog kunna ge en bra match och försöka få lite poäng med oss mot Nederländerna. Kroatien är kanske inte riktigt lika bra som Nederländerna, men förhoppningsvis ska vi kunna ta matcherna mot Kroatien och ta oss till EM, säger Swärd.

”Chansen är 50/50”

Johan Gruvaeus målar upp Sveriges servar som nyckeln för att kunna rubba Nederländerna. Dessutom målar han upp en Falkenberg-bekanting som en avgörande pjäs för blågult.

– Chanserna är 50/50 egentligen. Får man på en bra servematch så kan man störa vem som helst. Får vi till det med serven så tror jag att vi kan störa dem, för vi har många bra spelare och Dardan Lushtaku är tillbaka igen. Han är en stor tillgång, en jätteduktig spelare och spelfördelare. Där har vi verkligen ett hemligt vapen som jag tror kan bli riktigt bra.

Förhoppningen är nu att Sverige ska ta sig till första EM-slutspelet sedan 1993, även om uppgiften blir tuff.

– Det är kul att SVT ska sända matcherna. Det ger lite mer publicitet till volleybollen, det kan behövas, säger Edvin Swärd.

Sverige möter Nederländerna på lördag och Kroatien på söndag i Zadar, för att sedan åka till Apeldoorn i nästa vecka och möta Nederländerna nästa fredag och Kroatien nästa lördag. Varje gruppetta och de fem bästa grupptvåorna i kvalet tar sig till EM-slutspelet i september.

Läs mer: Daniel Gruvaeus vann ligatitel under sitt första proffsår i Cannes

Läs mer: Guldet gled Falkenberg ur händerna – H/H blev numret för stort

Läs mer om volleyboll här

Fler lokala sportnyheter hittar du här