Falkenbergs VBK har en tuff utmaning framför sig. De måste nämligen vinna de två resterande matcherna i SM-finalen mot Hylte/Halmstad.
Falkenbergs VBK har en tuff utmaning framför sig. De måste nämligen vinna de två resterande matcherna i SM-finalen mot Hylte/Halmstad. Bild: Robert Boman

Positivt Falkenberg trots det kritiska läget i SM-finalen

Efter en nervig start var Falkenbergs VBK nära att vända den första SM-finalmatchen mot Hylte/Halmstad. Det tar FVBK med sig när de nu måste vinna torsdagens möte.
– Vi har vänt momentumet, säger tränare P-A Sääf.

ANNONS
|

I första matchen förlorade FVBK de två inledande seten med 17-25. Trots en bra upphämtning blev underläget ointagligt, och Hylte/Halmstad vann till slut med 3-1 i set.

– Vi började helt värdelöst. Sen hittade vi vårt spelsystem, så det är bara att försöka få med oss det, säger FVBK-liberon Edvin Svärd.

”Kan inte bara trycka på en knapp”

Tränare P-A Sääf är inne på att den svajiga starten berodde på lagets orutin.

– Vi kunde inte få igång spelet på grund av att vi är ovana vid att spela finaler. Om vi bara kan koncentrera oss på den volleyboll vi kan blir det bra.

Hur ska ni undvika att det händer igen?

ANNONS

– Man kan inte bara trycka på en knapp. Men nu har vi spelat en final, så förhoppningsvis är vi varma i kläderna, säger Sääf och fortsätter:

– Vi tog oss in i matchen och det var nästan att vi vände den, vilket bara det är jättestarkt. Kan vi bara hålla uppe effektiviteten och krama fram några poäng till ser det bra ut.

Hoppas kunna stoppa stjärnan

Förlusten i Falkhallen innebär att FVBK nu måste vinna de två resterande matcherna, som spelas i Halmstad Arena.

– Det känns ändå lovande. Nu är vi mer medvetna om vad som händer, så det känns bättre nu än innan första matchen, säger Edvin Svärd.

Vad blir extra viktigt på torsdag?

– Att få in serven och mottagningarna. Vi måste kunna vända deras anfall till poäng, det blir avgörande.

En som FVBK hade problem med i första matchen var Hylte/Halmstads stjärnspiker Marcus Nilsson. Men Svärd är hoppfull om att de ska kunna sätta stopp för honom.

– Vi får förbereda oss på att han får mycket boll, sen ska det nog inte vara några problem.

Har vänt momentumet

Trots att det är sent in på säsongen verkar FVBK i nuläget vara förskonade från några större skavanker.

– Det ser bra ut. Det är så klart lite slitet men nu gäller det att ta sig över mållinjen, säger P-A Sääf.

ANNONS

Vad talar för er?

– Just det att vi har vänt momentumet. De var överlägsna i början, sen vände vi på steken och de kom undan på ett bananskal. Dessutom känner vi att vi kan göra ännu lite bättre.

Känslan inför matchen är även positiv hos Edvin Svärd.

– Den är taggande. Det är bara att njuta och köra på.

ANNONS