Flyttar söderut. Dardan Lushtaku är klar för spel i polska Champions League-klubben Jastrzebski Wegiel. Bild: Jörgen Alström/HP/arkiv
Flyttar söderut. Dardan Lushtaku är klar för spel i polska Champions League-klubben Jastrzebski Wegiel. Bild: Jörgen Alström/HP/arkiv

Landslagsstjärnan till toppklubb i Polen

I helgen blev det klart att landslagspassaren Dardan Lushtaku, 25, lämnar Hylte/Halmstad och flyttar söderut till den polska Champions League-klubben Jastrzebski Wegiel.

ANNONS
|

Volleyboll: Elitserien

Kontraktet är skrivet på ett år med option på ytterligare ett.

– Jag är fruktansvärt sugen. Speciellt med tanke på hur den förra säsongen var, säger Dardan Lushtaku.

Hans första elitseriesäsong i moderklubben Hylte/Halmstad gick inte alls som han hoppats. Klubben var guldfavorit men slutade först på fjärde plats och Dardan själv blev avstängd i slutspelet för olämpligt uppträdande.

I Ilskan över Svenska volleybollförbundets agerande valde Lushtaku att bojkotta landslaget i VM-kvalet i maj, men var sedan tillbaka i European League, där han förde Sverige till tredje plats.

– Det var avgörande att jag bestämde mig för att vara med i landslaget igen. Det gick bra för mig i European League, säger Dardan Lushtaku.

ANNONS

Jastrzebski Wegiel, som slutade trea i den polska förstaligan i våras, fick upp ögonen för svensken och följde honom på plats i EL-slutspelet i Köpenhamn.

Agenten Matias Reymaekers, som Lushtaku spelade tillsammans med i belgiska Maaseik för tre år sedan, peppade sin adept inför semifinalen mot Ukraina.

– Han sa att gör du det bra så får du garanterat spela i den polska klubben till hösten. Som tur var så lyckades jag väl i den matchen trots att vi hade flera spelare borta på grund av skador.

Dardan har haft anbud från flera olika ligor i Europa i sommar och hade kommit en bit på vägen med tyska bundesligalaget Solingen när intresset från Jastrzebski Wegiel, som har sin hemvist på gränsen till Tjeckien, dök upp.

Då var valet inte svårt.

– Nej, jag tackade nej till alla andra som var intresserade med en gång, säger han.

Men det finns en hake.

Lushtaku kommer inte att bli förstepassare utan får stå bakom tyske landslagsstjärnan Lukas Kampa på positionen.

– Tanken är att jag ska vara andrepassare, men nu får jag en bra chans att lära mig mycket av Kampa som är sex år äldre än mig och har stor erfarenhet. Dessutom kommer jag spela med världsstjärnor i en av Europas främsta klubbar.

ANNONS

– Men jag ser det inte som en omöjlig uppgift att peta undan honom. Jag gillar att jaga andra spelare...

Lushtaku har tidigare varit proffs i belgiska Maaseik och Halen samt i Niki Aiginiou, Grekland.

ANNONS