Falkenbergs VBK tappar en av sina bästa spelare, Daniel Gruvaeus, till den franska högstaligan.
Falkenbergs VBK tappar en av sina bästa spelare, Daniel Gruvaeus, till den franska högstaligan. Bild: Håkan Johansson

Lämnar moderklubben - blir utlandsproffs

15 år i moderklubben har nått vägs ände. Daniel Gruvaeus lämnar Falkenbergs VBK och blir proffs i Frankrike.

ANNONS
|

- Det känns så klart jättehäftigt, det har varit drömmen sen allra första början. Alla barns drömmar är att bli proffs vare sig det är fotboll, golf eller volleyboll, säger Gruvaeus.

Elitserien blir en profil fattigare eftersom han har skrivit ett tvåårskontrakt med Cannes i högstadivisionen.

- De hörde av sig och la fram ett förslag som jag tyckte lät riktigt bra. Jag kan bli en volleybollspelare på heltid, jag får fantastiska möjligheter att träna och ta mer plats.

Laget har under silly season värvat in en brasiliansk passare och två amerikaner.

- Det är fullt av landslagsspelare, vilket ska bli häftigt. Men de ser mig som en ung spelare som ska utvecklas och förhoppningsvis bli något i framtiden. Det känns mycket bra att inte ha samma press som en startspelare.

ANNONS

Hans nya klubb var ett storlag för några år sedan och tog flertalet titlar.

- Sen lämnade en del spelare och de var ett bottenlag för två säsonger sedan. Den gångna säsongen slutade de sexa och de kämpar för att komma tillbaka till toppen.

Men hur ser det ut med tanke på coronaviruset?

- Fransmännen tror att säsongen kommer att börja 15 oktober som vanligt, men man vet aldrig. Alla lag har problem med ekonomin i hela världen. Om det blir ett eller två år eller om man kommer ner senare vet jag inte.

Även om det är en stor lycka att livet som proffs nu besannas är det ändå en konstig känsla att lämna Falkenberg och FVBK.

- Jag har spelat i klubben i 15 år. Och staden Falkenberg är ju hemma och det kommer den alltid vara. Det är första gången som jag byter lag, byter stad och jag kommer få träffa massa nya människor. Det är mycket som är nervöst, säger 20-åringen och fortsätter prata om utlandsflytten:

- Det blir en väldigt stor omställning. Men jag flyttar från Sveriges riviera till den franska så jag hoppas att det är något som är likt.

Hur är franskakunskaperna?

ANNONS

- Det kommer behöva övas på. Jag har pratat med klubben för att se vad det finns för möjligheter och vad de kan lösa. Den utbildningen jag läser nu går inte att genomföra på distans, så jag ska hitta lite andra kurser tänker jag.

Lagets försäsong är planerad att starta i början av augusti.

- Då hoppas jag att det har löst sig med corona så vi kan starta igång en bra försäsong, avslutar Gruvaeus.

Läs mer: Han följde efter i kungens fotspår

ANNONS