Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Surt silver. Tiana Dockery, Martina Svensson och Nakeyta Clair deppar efter GP-finalförlusten mot Engelholm i Fyrishov.

GP-titeln slant H/H ur händerna

Inför söndagens final hade Hylte/Halmstad aldrig vunnit Grand Prix på damsidan. Och man får fortsätta vänta. H/H hade grepp om Engelholm, men titeln uteblev igen.

Grand Prix-final damer

Engelholm    3

Hylte/Halmstad    1

(25–23, 23–25, 25–23, 25–23)

Det vill sig inte för Hylte/Halmstads damer i Grand Prix. För andra året i rad fick H/H se sig finalbesegrat av Engelholms VS, tränat av Halmstadbon Per–Anders Sääf. 

– Man har sina teorier och man tycker att man är så duktig själv men det här har mycket att göra med vilka tjejer som kan stå upp och göra det man måste göra för att vinna, menar Sääf efter Engelholms tredje raka GP-titel.

Hylte/Halmstad var så när att stå för en magnifik upphämtning i fjärde set i Fyrishovs A-hall i Uppsala. Vid underläge 1–2 i set och 13–21 i fjärde började upphämtning, men fyra räddade matchbollar räckte inte och Janae Vander Ploeg kunde slå hem titeln med sitt 25-23. 

– Det svider jävligt mycket eftersom det kändes som att vi hade kontroll på det. Man tittar på hur mycket misstag vi gör och i många lägen är det inte de som tvingar oss till dem utan det är dumma misstag. Hade Stina till exempel satt två av bollarna där så hade vi vunnit det setet och då hade det varit en annan resa, suckar Hylte/Halmstads tränare Tony Westman och syftar på slutet av tredje set.
 

H/H hade då kvitterat till 1–1 i set och hade kopplat ett klart grepp om det tredje. Engelholm kom visserligen tillbaka från underläge 3–9 till 14–15, men såg ändå ut att förlora setet vid 20–23. 19-åriga Stina Rix, som hade varit het i slutet av andra och början på tredje set, missade då tre lägen att slå in bollen och plötsligt var det 25–23 och 2–1 EVS.

– Det är där vi slår hål på ballongen, på sätt och vis. Även om det göms lite av att vi tappar i sista set. Men det var en viktigt grej och vi är duktiga på att komma tillbaka, vi har gjort det förut, konstaterar Sääf som nu kunde bärga Engelholms tredje raka GP-titel och den sjunde på nio år. 

Janae Vander Ploeg blev finalens bästa poänggörare med 20 poäng. Tätt följd av Hylte/Halmstads gigant Jonna Wasserfaller som stod för 18. Spikerstjärnan Tiana Dockery började lovande men hade det tungt totalt sett då hon stötte på tuff uppvaktning, amerikanskan stannade på 15 poäng.  

Både Engelholm och Hylte/Halmstad hade under lördagen fått en enkel resa i sina respektive semifinaler. H/H avfärdade Örebro i tre raka och EVS manövrerade ut Lindesberg med samma siffror. Mycket talar för att SM-finalen kommer bestå av samma lag som i GP-finalen.

– GP-guld, det är inte det man kommer ihåg, det är SM-guldet. Och även om det blev 3–1 nu så känner de nog att vi flåsar dem i nacken. 

Redan på söndag möts lagen igen.

Läs mer om volleyboll här

Fler lokala sportnyheter hittar du här