FVBK:s sköna guldglädje

Fantastiska Falkenbergs VBK är bäst så in i Norden. – Vi tar fram ett spel som gör mig förvånad. Jag är så sjukt stolt över killarna, sa Johan Eriksson.

ANNONS
|

Det skulle ju bara vara en turnering där Falkenberg skulle gå in och "ha roligt". Och så gick laget hela vägen till final och vann mot Danmarks toppgäng.

– Vilken fantastisk match, och det var samma nivå i går (läs lördag). Det är roligt att spela matcher där en titel står på spel, och att gå segrande ur det är det bästa som kunde hända, sa Patrick Aparicio.

– Sammanhållningen. Att vi spelar för varandra det gör oss till ett starkt lag, sa lagkaptenen Pedrao Mendes som var helt slut efter 3-1 i set i finalen mot Gentofte och totalt tre matcher på en helg.

ANNONS

– Alla vet att vi kanske inte har så långa spelare i laget, men vi har starka hjärtan som kämpar för varandra. Och så gillar vi att vinna, sa Fayez Alloush med dottern Emma i famnen.

Det krävdes fyra matchbollar innan FVBK kunde avgöra med ett block.

– Det tycker jag var lite onödigt! Och det var väl första gången i matchen som jag inte var med på planen, sa Johan Eriksson som även var med när FVBK vann samma titel 2013 på dansk mark.

– Då var det stort eftersom vi var det första svenska laget som vann. Men att ta guld på hemmaplan, det är en speciell känsla. Man har sin publik, en hall man känner sig trygg i. Det blir liksom skönare i kroppen, flinade Eriksson.

90 minuter innan finalen gick han med musik i hörlurarna och laddade på sitt egna lilla sätt.

– Jag behövde lugnade musik. Efter matchen mot Viking fanns det mycket adrenalin. Jag ville inte vara uppumpad, sa Johan.

Vad lyssnade du på?

– Svenska klassiker. Ted Gärdestad bland andra.

Första setet gick till Gentofte, trots att FVBK stack ifrån i början och ledde med både 5-1 och 10-5.

ANNONS

I det andra var det precis tvärtom. Där vände hemmalaget underläge 3-7 till 25-22. Man var också illa ute när Anders Lammert Hartmann drog in två serve-ess till 21-19.

– Det är inte första gången. Men vi vet att det går att göra. Gång, på gång, på gång, på gång, sa en nöjd Victor Nielsen.

Tredje set gick också till FVBK och var jämnt. David Åkerman blockade ner setbollen som satte hans lag i förarsätet.

– Vad ska jag säga? Det kändes ju jäkla bra. Det var en liten hämnd från min sida, och jag hade koll på läget, sa David.

Madison Hayden, Jean Prado Silva, Fayez Alloush var spetsarna för kvällen - men kollektivet sydde ihop triumfen på ett snyggt sätt trots att fjärde set mycket väl kunde ha gått till Gentofte.

Coach Aparicio rankade titeln högre än GP.

– Viking och Gentofte är starka klubbar i sina respektive länder. Båda lagen har spelat Europacup och Champions League och har rutin. Att slå den här typen av lag är ju härligt. Det är stort.

FVBK ut i Europa? Ja, det kan faktiskt bli verklighet.

– Jag tror vi får en friplats till europakval inför nästa säsong. Sen är det upp till klubben att ta beslut. Men det vore sjukt kul att prova, erkände Johan Eriksson.

ANNONS

Nu återstår "bara" en titel för att FVBK ska ta storslam - ett SM-guld.

– Jag vågar inte hoppas på det. Men GP var mer än de flesta trodde om oss, och även här i NCC. Nu gäller det att vi går in med samma inställning i slutet av säsongen, sa Aparicio - lätt drömmande men med båda fötterna på jorden.

Fakta: NCC-finalen

Falkenbergs VBK-Gentofte 3-1 (22-25, 25-18, 25-22, 28-26)

Bronsmatchen vann Tromsö efter 15-7 i femte avgörande set mot TIF Viking.

ANNONS