Johan Gruvaeus var med och vann SM-guld med sitt FVBK 2016. Nu, i en mer bärande roll, hoppas han göra det ännu en gång.
Johan Gruvaeus var med och vann SM-guld med sitt FVBK 2016. Nu, i en mer bärande roll, hoppas han göra det ännu en gång. Bild: Robert Boman

Falkenbergssonen ser framemot en het SM-final

Efter ett kort utlandsäventyr i finska Raison Loimu återvände Johan Gruvaeus i december till Falkenbergs VBK. Nu hoppas han kunna bära moderklubben till ett SM-guld.
– Det är allt man drömmer om, säger han.

ANNONS
|

Det var ett sargat FVBK som fjolårets poängkung kom hem till. Då befann de sig i nedre delen av tabellen - men därefter har det mesta gått spikrakt uppåt.

Efter att ha tagit sig till slutspel slog man dittills obesegrade Sollentuna i kvartsfinalen, för att sedan köra över Örkelljunga i semin.

Och på söndag inleder FVBK finalspelet mot Hylte/Halmstad i Falkhallen.

– Det ska bli fantastiskt roligt, det är allt man drömmer om. Jag var med i finalen för fyra år sen men då hade jag inte lika tongivande roll, säger Johan Gruvaeus.

Vad betyder det att vara i final med sin moderklubb?

ANNONS

– Otroligt stort. Det känns som att jag har varit i klubben hur länge som helst, och jag kommer ihåg när jag var bollrullare och kollade på dem under deras stormaktstid.

Lever på hungern

Vad tror du om era chanser?

– De är bra precis som för dem, otroligt jämt. Jag vågar inte förhandstippa. Vem som har bäst flow i servar och servemottagning blir avgörande. Det är nycklarna samtidigt som vi behöver få bort dem från nätet där de annars är starka.

Johan fortsätter:

– De är lite äldre och mer rutinerade medan vi lever på hungern som unga spelare har. Sen är nog de också otroligt hungriga. Marcus Nilsson tror jag fortfarande inte har tagit något SM-guld så det hade varit kul att hindra honom från det.

”Vid match är de fiender”

Dessvärre blir det ingen publik i finalmatcherna, men Johan Gruvaeus tror ändå att det kommer bli speciellt då det är derby.

– De har alltid varit våra rivaler så det kommer vara mycket frustration och även glädje. Det kommer bli häftiga matcher och om jag inte skulle spelat hade jag definitivt bänkat mig vid tv:n.

– De har många som spelat i Falkenberg och det är ett gäng goa grabbar annars, men vid match är de fiender. De vann våra tidigare möten men nu är vi mer samspelta och är verkligen redo. Men det gäller att alla är på topp.

ANNONS

Hur är din form?

– Den känns bra. Jag kämpar lite med servarna men anfallsmässigt är jag stark och trygg, och det är mitt jobb att anfalla så mycket jag kan.

”Laddad och taggad”

Tidigare i veckan rapporterade HN om att tränare P-A Sääf inte kommer bli kvar efter säsongen. Men det verkar inte ha haft någon större effekt på laget.

– Jag var lite rädd att det skulle påverka men jag tycker P-A skött det jättebra. Nu är det bara fokus på denna säsongen och att avklara den på bästa sätt, säger Johan Gruvaeus.

Hur är känslan inför söndag?

– Jag är laddad och taggad. Det börjar bli varmare nu och då vet man att de sista matcherna ska spelas, så det ska bli otroligt kul.

ANNONS