Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pedro Mendes var i flera säsonger en viktig kugge i Falkenbergs herrlag, men tar nu över som tränare i Hylte/Halmstads damlag. Bild: ROBERT BOMAN
Pedro Mendes var i flera säsonger en viktig kugge i Falkenbergs herrlag, men tar nu över som tränare i Hylte/Halmstads damlag. Bild: ROBERT BOMAN

Falkenbergsprofil ny tränare i Hylte/Halmstad

Den senaste säsongen har han haft en roll i en av Europas största klubbar.
Nu tar tidigare Falkenbergsstjärnan Pedro Mendes, 32, över som tränare i Hylte/Halmstads damlag efter Patryk Fogel.
– Det är en ära att få träna ett så klassiskt lag, säger Pedro Mendes.

Mendes kom till Falkenberg från brasilianska Sao Paulo och blev snabbt en stor profil i Falkhallen. Efter fyra säsonger i klubben hade han tagit två SM-guld och varit i ytterligare en final innan den aktiva karriären avslutades i Israel.

Brasilianaren har sedan ingått i staben kring det amerikanska damlandslaget samt den turkiska stjärnklubben Eczasibasi Vitra från Istanbul är Mendes och är nu redo för sitt första jobb som huvudtränare.

Redan i första matchen ställs han mot sin gamle tränare i Falkenberg, Patrick Aparicio, när H/H möter Engelholm i premiären i oktober.

– Jag har alltid sett upp till Patrick och hans förmåga att få ut det bästa av alla spelare. Vi har fortfarande kontakt och det blir lite extra att möta honom i första matchen, skrattar Pedro.

På grund av pandemin fastnade Mendes i Turkiet efter säsongen när landet stängde alla flygplatser och kom inte därifrån.

Satt i karantän

Först efter två och en halv månad i karantän kunde han ta sig till Chicago, där hans amerikanska flickvän bor.

– Men det var ändå positivt att stanna kvar i Istanbul för då fick jag tid att ägna mig mer åt volleybollen. Jag har läst jättemycket och pratat med både spelare och ledare för att utvecklas som tränare.

Nu väntar han bara på att allt ska bli klart för att resa till Sverige där träningen drar i gång i Halmstad den tredje augusti.

– Skulle allt dra ut på tiden så finns ju Almir (Ljutovic, tränare i H/H:s herrlag) där så får han hålla i ställningarna tills jag kommer dit.

Almir är en av Pedros bästa kompisar sedan tiden i Falkenberg och han hade ett finger med i spelet när Mendes anställdes som ny tränare.

– Almir är en stor del att det blev Hylte/Halmstad för mig. Vi hjälpte varandra med tips och idéer redan i fjol. Sedan har jag varit delaktig i rekryteringen av spelare under sommaren, säger han.

Vill utmana om SM-guldet

Klart sedan tidigare är att nästan två meter långa centern Cornelia Rosenqvist försvinner till Örebro. Ambitionen är i övrigt att behålla den inhemska stommen från i fjol.

Truppen lär fyllas på den närmaste tiden.

– Det ser ut som om vi får ett bra lag som kan vara med och utmana om titeln, slutar Pedro Mendes.

Pedro Mendes

Ålder: 32 år.

Familj: Amerikansk flickvän.

Bor: För närvarande i Chicago, men flyttar inom kort till Halmstad.

Meriter: Två SM-guld, ett SM-silver och tre GP-titlar i Falkenberg (som spelare).

Klubbar: Maritimo, Portugal, Asnieres, Frankrike, Volei Taubaté, Brasilien, Falkenbergs VBK, Hamaapil, Israel (som spelare). Eczasibasi Vitra, Turkiet (som tränare).

Intressen: All sport. Corinthians i Brasilien och Barcelona i Spanien är favoritlagen i fotboll.

Läs mer om volleyboll här

Fler lokala sportnyheter hittar du här